VMBO-leerlingen uit Appingedam onder de indruk van bedrijven en instellingen in de regio tijdens Roadshows Techniek en Zorg
- Kansrijke Groningers
- 16 apr
- 5 minuten om te lezen
Appingedam 16 april 2025
Op maandag 14 april gingen ruim 60 derdejaars leerlingen VMBO-GL/TL van Campus VO Eemsdelta, deelschool Theda Mansholt, mee op een Roadshow langs diverse bedrijven en opleidingen in techniek en zorg & welzijn in de regio. Het doel van deze Roadshow is om de leerlingen rijke ervaringen te laten opdoen, terwijl ze informatie krijgen over opleidingsmogelijkheden in het mbo als vervolgopleiding op het vmbo. Zo bezocht de ene groep leerlingen houtskeletbouwbedrijf Eemshout Prefab, Noorderpoort Energy & Maritime en Koninklijke Niestern Sander. De andere groep leerlingen ging naar het Ommelander Ziekenhuis, het ROC Menso Alting en Woonzorgcentrum Van Julsingha.

Beter inzicht in keuze van een vervolgopleiding
Bram van Houten is vanaf het begin betrokken bij de ontwikkeling en organisatie van de Roadshows. “We merken dat leerlingen hun keuze voor een vervolgopleiding slecht kunnen motiveren. Daardoor worden er veel verkeerde keuzes gemaakt, wordt er veel geswitcht op het mbo en leerlingen vallen uit. Tegelijkertijd hebben we in de regio heel veel kansrijke beroepen en sectoren waar heel goed werk in te vinden is. Leerlingen zien dit echter vaak niet, dus willen wij dit inzichtelijk maken.
Bedrijven zijn erg gemotiveerd om mee te doen aan de Roadshows. Voor hen is het een kans om zich beter zichtbaar te maken voor toekomstige medewerkers. We merken dat de leerlingen ook erg enthousiast zijn, dus het maakt zeker wel wat los.”

De Roadshows worden georganiseerd vanuit het Coördinatiepunt Onderwijs & Regio en worden mogelijk gemaakt door Kansrijke Groningers en Sterk Techniek Onderwijs Noord-Groningen.
Leerlingen ontdekken een scala aan kansen op werk in de techniek

Nadat zij zich op de parkeerplaats naast de Campus hadden verzameld, stapten de leerlingen met interesse in techniek in de bus op weg naar hun eerste stop. Bij houtskeletbouwbedrijf Eemshout Prefab in de Eemshaven werden zij ontvangen met koffie en thee en kregen ze een eerste presentatie van Hoofd Bedrijfsbureau Rik Blaauwkamp. Hij legde uit welke stappen er allemaal zitten tussen een eerste offerte en de oplevering van een bouwelement. Ook vertelde hij dat bij bijna elke stap in dit proces een ander beroep hoort en dat hier veelal een technische of (werktuig-)bouwkundige opleiding voor nodig is.

Productieleider Martin Vogel vervolgde met een rondleiding door de werkplaats en Hoofd TekenkamerJolanda Froma-Kremer vertelde over haar werk als bouwkundig tekenaar. Directeur Pieter de Boer gaf aan dat er heel veel behoefte is aan nieuwe studenten techniek: “We willen graag zo veel mogelijk jongeren enthousiast maken!”

Zelf aan de slag bij Noorderpoort Energy & Maritime

De weg werd vervolgd en deze keer stopte de bus bij Noorderpoort Energy & Maritime (voorheen Zeevaartschool) in Farmsum. Hier mochten de leerlingen zelf aan de slag met techniek tijdens het maken van een solar tuinlamp, waarbij ze werden geholpen door leerlingen van de school. Docente Ina Boersma: “Je ziet dat veel leerlingen hier echt plezier in hebben. Het heeft veel meer effect dan een ‘droog’ praatje over een opleiding; dat gaat het ene oor in en het andere uit.

Zelf iets kunnen doen blijft veel beter hangen.” De leerlingen kregen een rondleiding van docent Paul Kalle langs diverse afdelingen, waaronder de simulatie-brug. Paul: “Ik hoop dat we dankzij deze Roadshow weer wat meer leerlingen enthousiast hebben gemaakt voor ons mooie vak. Dit jaar zijn er slechts acht nieuwe studenten, dus dat is echt wel heel mager.”
Grote ogen bij scheepswerf

Na een gezamenlijke lunch stapte iedereen weer in de bus om naar de laatste bestemming te rijden: Koninklijke Niestern Sander in Delfzijl. Bij deze scheepswerf ontwerpen, bouwen, onderhouden en repareren ze schepen. Commercial Manager Tom Thomson en directiesecretaresse Christina Laning-Bauman gaven een rondleiding in de werkplaats en eindigden bij een indrukwekkend groot schip dat buiten op de kade lag. Tijdens de rondleiding werden volop vragen gesteld door de leerlingen en keken zij hun ogen uit bij de enorme scheepsonderdelen. Christina gaf aan dat zij voor personeel nu vaak moeten uitwijken naar het buitenland. “Het is heel moeilijk om personeel te vinden in Nederland. Dat is in alle branches helaas al langere tijd het geval. Wij hopen jongeren weer enthousiast te maken voor de techniek. Zo werken wij als leerbedrijf samen met het MSO-opleidingscentrum in Groningen. De theorie krijgen ze op school en de praktijk leren ze grotendeels bij ons.”
Positieve klanken van leerlingen op Roadshow Zorg & Welzijn

Alle leerlingen die gekozen hebben voor het profiel Zorg & Welzijn mochten mee met de

Roadshow Zorg & Welzijn. Zij begonnen hun dag met een bezoek aan het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda. Hier kregen zij eerst een algemene rondleiding langs o.a. de kinderafdeling en de afdeling farmacie. Een meer uitgebreide uitleg kregen de leerlingen bij de verbandmeester, waar ze mochten oefenen met bijvoorbeeld een mitella. Ook gingen ze langs bij een facilitair medewerker, een verpleegkundige en een operatieverpleegkundige.
Vanaf het ziekenhuis vertrok de bus naar Groningen, alwaar ROC Menso Alting op het programma stond. Hier werd iedereen erg enthousiast van het vak koken, zeker toen de docent vertelde dat de enige regel was, dat ze alleen maar hoefden te maken wat zij zelf lekker vinden. De daad werd meteen bij het woord gevoegd, want de leerlingen mochten zelf de keuken in om hun eigen lunch samen te stellen.
Als laatste werd Woonzorgcentrum Van Julsingha in Delfzijl bezocht. Ook hier mochten de leerlingen weer zelf aan de slag met twee activiteiten: handen wassen en steunkousen aantrekken. Wat hier veel impact maakte, waren de gesprekken met de bewoners van het woonzorgcentrum.
Docenten en leerlingen enthousiast door Roadshows
Dit was voor docent Frank Hilbrandie de tweede Roadshow en hij was deze keer zo mogelijk nog enthousiaster dan de vorige. “De eerste keer was natuurlijk de pilot en dan moet je alles nog een beetje aftasten. Deze ronde liep het echt gesmeerd. Dat er bij Koninklijke Niestern Sander nu ook een groot schip buiten lag, was echt heel mooi. Dat maakt de beleving nog indrukwekkender. Het was een geslaagde dag!”

Ook docente Ina Boersma vindt het concept van de Roadshow erg waardevol. “De leerlingen kunnen zo beter kennismaken met de bedrijven en echt proeven van de diverse mogelijkheden die onze regio biedt. We deden eerder wel bedrijfsbezoeken, maar dat is toch meer docentafhankelijk en dan krijgt dus niet iedere leerling diezelfde ervaring. Idealiter krijgen we ook nog een aparte Roadshow voor de richting Economie & Ondernemen.”
Jonas Kaplan -die mee was met de Roadshow Zorg & Welzijn- vond het een leuke, interactieve dag. “Doordat we lokale instellingen hebben bezocht, ontdek je dat de leerlingen hier al meer binding mee hebben. Ze zijn bijvoorbeeld al wel eens in het ziekenhuis geweest of op bezoek bij een opa of oma in Van Julsingha. Het bekende maakt ze meer enthousiast.”

Bij de Roadshow Techniek waren twee meisjes, waarvan eentje bijna zeker weet dat ze een opleiding in de techniek wil volgen. “Ik zou graag iets met techniek gaan doen en dan het liefste iets met mijn handen. Wat ik precies wil, moet ik nog ontdekken, maar gelukkig heb ik nog een jaar de tijd.”
Vooral bij de rondleiding over de scheepswerf in Delfzijl waren de leerlingen erg nieuwsgierig. Zo werden er vragen gesteld als ‘Hoeveel uur ben je met zo’n schip bezig?’ of ‘Hoeveel lasdraad zit er in één schip?’. Buiten bleken meerdere leerlingen enthousiast te zijn geworden voor het vak, zoals eentje die zei: “Hiervoor wist ik nog niet zeker of ik iets met techniek wilde gaan doen, maar dit lijkt me echt heel gaaf!”
Nieuwsbericht geschreven door Hilde Roovers
Vereniging Kansrijke Groningers
Ultiem doel van Kansrijke Groningers is dat alle 17.500 leerlingen uit de regio 100% kansrijk zijn op de arbeidsmarkt. De roadshows, georganiseerd vanuit het ‘Coördinatiepunt Onderwijs & Regio’, worden mogelijk gemaakt met middelen van het Nationaal Programma Groningen, gemeente Eemsdelta, Gelijke Kansen Alliantie en Sterk Techniek Onderwijs Noord Groningen.
Meer weten over de activiteiten van het ‘Coördinatiepunt Onderwijs & Regio’? Kijk op www.kansrijkegroningers.nl
Comments