top of page

1

TECHNIEK

Succesvolle start activiteiten De Jonge Onderzoekers in Appingedam

Sean Michaels

23 mei 2019

Appingedam – Maandagavond 13 mei vond de aftrap plaats van de activiteiten van De Jonge Onderzoekers in Appingedam. Zeventien kinderen, van acht tot vijftien jaar, kropen enthousiast achter een laptop voor de cursus programmeren met mBot en Arduino. Ze verdiepten zich in de programmeertalen Scratch en C++. Dat viel nog niet mee, te zien aan de serieuze gezichten en denkrimpels in bijna alle voorhoofden. Af en toe klonk er een tevreden ‘yes!’, wanneer de robot een taak goed uitvoerde: hét bewijs van succes. Over de vraag naar de reden van deelname hoefden de kinderen niet lang na te denken. ‘Programmeren is leuk om te doen en tegelijkertijd leer je iets waar je later wat mee kan.’

Aan de slag met hout en elektronicaDonderdagmiddag 16 mei startte de eerste cursus hout en elektronica. Twaalf kinderen gingen los op een werkstuk van hout, met een door zonne-energie aangedreven motortje erin verwerkt. Enkele kinderen kozen voor een helikopter. De anderen maakten een begin met een draaimolen. Het figuurzagen bleek zwaarder dan gedacht, maar de kinderen lieten zich niet zomaar uit het veld slaan. Na twee uur meten, zagen en lijmen waren de meeste werkstukken voor de helft klaar. Voor de kinderen een goede reden om volgende keer weer mee te doen. 


Gratis meedoen tot aan zomervakantieTot aan de zomervakantie 2019 kunnen kinderen gratis meedoen aan de activiteiten van De Jonge Onderzoekers op maandagavond en donderdagmiddag. De Jonge Onderzoekers biedt kennis en kunde over techniek en wetenschap in de vorm van educatieve activiteiten aan. Dit gebeurt op een speelse en toegankelijke wijze, voor jongeren in de leeftijd van 8 tot 18 jaar. 

Vanaf schooljaar 2019/2020 breidt De Jonge Onderzoekers het programma-aanbod uit, onder andere met wetenschap- en technieklessen voor scholen in Noord- en Midden-Groningen. De lessen duren een dagdeel en kunnen gegeven worden op school, maar scholen kunnen ook met hun leerlingen naar De Jonge Onderzoekers komen en de les volgen in het technieklokaal van Noorderpoort aan de Opwierderweg 2 in Appingedam. ‘We vinden het mooi dat het technieklokaal nu meer benut wordt,’ aldus Jacqueline van Swaaij, teammanager Noorderpoort Beroepsonderwijs Appingedam. 

Nieuwe vrijwilligers gezochtDe Jonge Onderzoekers is op zoek naar vrijwilligers die de activiteiten in Appingedam willen begeleiden. Gezocht wordt naar mensen in de omgeving van Appingedam, die graag met kinderen en jongeren omgaan, die technisch handig zijn of kennis van programmeren hebben. Een achtergrond in onderwijs is gewenst maar geen voorwaarde. Iedere vrijwilliger die wordt aangenomen krijgt een opleiding en de mogelijkheid om een aantal keren mee te lopen met een medewerker van de locatie in Groningen. Belangstellenden kunnen contact opnemen met De Jonge Onderzoekers.  

bottom of page