Ondernemende leerlingen uit Hoogezand pakken nationale titel tijdens de Blue Ocean Challenge en scoren hoge ogen tijdens wereldwijde finale
- Kansrijke Groningers
- 16 mei
- 5 minuten om te lezen
Hoogezand 15 mei 2025

Op dinsdag 13 mei was het zover: de wereldwijde finale van de Blue Ocean Challenge met als een van de 11 deelnemers de Junior Company Terra-Lumière van het dr. Aletta Jacobs College Hoogezand! De landelijke finale had het viertal al gewonnen op 17 april in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Na een rondleiding door de Beurs hadden de leerlingen de nationale titel in de wacht gesleept. “Ik had het niet verwacht,” zei leerling Duuk bescheiden. De Blue Ocean Challenge is bedoeld voor middelbare scholieren en richt zich op duurzame producten die een duidelijk probleem oplossen en die een link hebben met de zee of water in het algemeen. Deze middag (de wereldwijde finale, 13 mei) namen de leerlingen uit Hoogezand het op tegen India, Noorwegen, Frankrijk, Engeland, Ierland, Portugal, Italië, Zweden, Denemarken en België. Het was deze editie voor het eerst dat er een land buiten Europa in de finale stond. De jury bestond uit vooraanstaande ondernemers uit heel Europa. Het evenement vond online plaats. Deelname aan de Blue Ocean Challenge is mogelijk gemaakt door Kansrijke Groningers.

Leerlingen uit Hoogezand winnaar van Nederland
Jarne, Duuk, Len en Kyrah zijn al het hele schooljaar bezig aan het programma Junior Company van Jong Ondernemen. In september vorig jaar namen de leerlingen actief deel aan het Startup Festival, gevolgd door evenementen als een Pitch Battle in de Euroborg, een Dragons’ Den en verschillende marktdagen, onder andere op de Westerhaven.

Terra-Lumière is een van de 3 deelnemende groepjes van Junior Company uit Hoogezand. In totaal waren er dit schooljaar 12 Junior Companies in Noord- en Midden-Groningen. In aanloop naar de Blue Ocean Challenge hadden er dus al heel wat activiteiten plaatsgevonden waarbij de leerlingen hun product hadden gepresenteerd, niet in de laatste plaats tijdens de nationale finale van de Blue Ocean Challenge in Amsterdam, 17 april. Terra-Lumière won de nationale finale en is daarmee winnaar van Nederland! Daardoor hebben ze zich succesvol geplaatst als vertegenwoordiger van Nederland tijdens de wereldwijde finale!

Leerlingen pitchen in het Engels en scoren punten met enthousiaste presentatie
Ook tijdens de wereldwijde finale van de Blue Ocean Challenge op 13 mei leverden de leerlingen uit Hoogezand een uitstekende pitch af. Ze hadden hun pitch zelf in het Engels vertaald en geoefend. Hun product Terra-Lumière sloot aan op het duurzaamheidsprincipe van de wedstrijd: het betreft een kaars gemaakt van zandwax. Er komen géén giftige materialen vrij bij verbranding, er zit géén paraffine in en er gaat géén materiaal verloren. Daarnaast is de originele kaars eindeloos herbruikbaar door middel van refills.

De nadruk van de Blue Ocean Challenge ligt op de zee en water-gerelateerd problemen; er werden projecten gepresenteerd variërend van dolfijnvriendelijke visnetten tot duurzame manieren om vis te koelen. “Hoe paste Terra-Lumière in dit plaatje?”, was dan ook de vraag van een van de juryleden. De leerlingen legden uit dat, door verspilling tegen te gaan, ze tevens voorkomen dat er resten van het product in het grondwater of in het mariene circuit komen. “Goed geantwoord,” vonden docenten Corina Bos-Grashuis en Freek de Jong. Een andere vraag ging over de beoogde doelgroep: particulieren of bedrijven? “Allebei,” antwoordden de leerlingen. Met een prijs van rond de 12 euro is het een interessant product voor iemand die een leuk cadeautje zoekt (of die zelf van kaarsen houdt), maar een duurzame kaars past natuurlijk ook bij uitstek in een restaurant. Naast het product zelf lette de jury ook op de algehele presentatie. De Nederlandse vlag, die door Simon Dijkstra van Jong Ondernemen aan het plafond was bevestigd voor aanvang van de middag, oogstte veel lof: “We love what you did with the flag, amazing!” was het commentaar.
Who are the winners?
Na een uitgebreid juryoverleg was daar het moment van de waarheid: wie zouden er winnen? Helaas viel Nederland niet in de prijzen. De eerste prijs ging naar India met SkiMurai, een apparaat waarmee lokale vissers op duurzame en goedkope wijze in zee gelekte olie kunnen verwijderen om zo het zeeleven te beschermen. De jury was onder de indruk van de pitch, de scherpe beantwoording van de vragen en het prototype, dat in beeld te zien was. De tweede prijs werd gewonnen door Frankrijk met FLOW, een natuurlijk product dat vervuiling opruimt in het water door als catalysator op te treden, gemaakt van prickly pear (een soort cactus). De derde prijs ging naar Noorwegen met AquaGuard, een duurzame manier om vis te koelen tijdens transport met behulp van algen. De jury benadrukte zeer onder de indruk te zijn van alle inzendingen: “You are all winners. We were moved to see all these amazing projects and to see so many young people care about the environment.”
Leerlingen oogsten veel lof
Hoewel de leerlingen uit Hoogezand niet gewonnen hebben op de wereldwijde challenge, oogstten ze veel lof. Niet alleen van de jury, maar ook van Jong Ondernemen-directeur Jonas de Groot, die vond “dat ze het fantastisch hadden gedaan.” Jurylid Simon Gallagher noemde de kaars van zandwax “a really nice day-to-day application for everyday life” en voegde toe “I love the name!” Op nationaal niveau hebben de leerlingen uit Hoogezand met Terra-Lumière sowieso al gewonnen. De uitreiking die op 17 april jl. plaatsvond krijgt een vervolg: de leerlingen en hun docenten zijn uitgenodigd om nog een keer terug te komen naar de Beurs van Berlage om de beurs officieel te openen! Dat gebeurt met een bel om 9 uur ‘s ochtends. Een hele eer en een leuke reden om nog eens terug te gaan. Daarnaast weet een van de andere Junior Companies uit Hoogezand, 3D-spel.nl, al zeker dat ze doorgaan met hun product na de officiële beëindiging van het project aan het eind van het schooljaar. En Terra-Lumière? Kyrah wil graag door met ondernemen. Duuk ook: “Ik wist al heel lang dat ik een eigen bedrijf wil later. Gelukkig ben ik goed met cijfertjes. Dat vind ik ook leuk om te doen.” Jarne heeft geleerd van het pitchen dat hij het erg leuk vindt om voor een groep te staan en iets te presenteren. Daar zou hij graag mee verder willen, en dan “iets met dieren - eigenlijk wil ik de nieuwe Freek Vonk worden.” Het mooie van zo’n project is dat de deadlines uit de echte wereld komen - dat is toch een ander gevoel,” aldus docent Corina. Simon Dijkstra vond de inzet van de leerlingen mooi om te zien: “Knap dat ze hier staan!” Corina vond “de hele ervaring sowieso uniek.” En de leerlingen? Die waren alweer aan het nadenken over de volgende stap in het proces: wie ga ik allemaal uitnodigen voor de eindavond op school van Junior Company? “Ik ga mijn collega’s uitnodigen!” aldus een enthousiaste Jarne. Het was in vele opzichten een succesvolle en geslaagde middag!
Nieuwsbericht geschreven door Pamela Wolters
Vereniging Kansrijke Groningers
Het ‘Programma Ondernemen’ van Kansrijke Groningers maakt onderdeel uit van een viertal programmalijnen (ICT & techniek/ondernemen/talent, loopbaan & ambitie/werk in de regio) die gedurende een hele schoolgeneratie worden aangeboden. Met de opgedane kennis, vaardigheden en ervaring bij leerkrachten/docenten kunnen deze onderdelen opgenomen worden in de reguliere programma’s van de scholen. Ultiem doel is dat alle 17.500 leerlingen uit de regio 100% kansrijk zijn op de arbeidsmarkt. Het ‘Programma Ondernemen’ wordt mogelijk gemaakt met middelen
van het Nationaal Programma Groningen, gemeente Het Hogeland, gemeente Eemsdelta, gemeente Midden-Groningen en gemeente Groningen.
Meer weten over het ‘Programma Ondernemen’ en de andere programma’s van Kansrijke Groningers? Kijk op: www.kansrijkegroningers.nl
Comments