top of page

TALENT, LOOPBAAN

EN AMBITIE

De winnaars van het project Aan de Bak zijn bekend!

Op woensdag 23 juni vond tussen 09.30u en 11.00u zijn de winnaars van het project Aan de Bak in de regio Eemdelta bekend gemaakt in een livestream. 3 leerlingen van CBS DE Zaaier in Delfzijl hebben het beste idee bedacht om eenzaamheid aan te pakken.

In het project ‘Aan de bak’ gaan kinderen van de bovenbouw basisonderwijs en jongeren uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs samen met inwoners aan de slag met uitdagingen, om antwoorden te geven op (maatschappelijke) vraagstukken vanuit regionale bedrijven en instellingen.
Het project Aan de Bak

In de komende jaren wordt er gewerkt aan een nieuwe scholencampus op het oude Solwerd terrein. Op dit terrein komt een gebouw te staan met de titel De Koppelpaarden. In dit gebouw gaan vele organisaties samenwerken om een plek voor de inwoners van de gemeente Eemsdelta te realiseren. Een plek waar je kunt ontmoeten, inspireren en ontdekken. Biblionet Groningen is als kartrekker aangetrokken in de themagroep educatie & groei. In aanloop naar de nieuwe campus en deze plek De Koppelpaarden worden verschillende projecten gerealiseerd met verschillende samenwerkingspartners. Een van de projecten is deze: Aan de Bak.

Met het project Aan de Bak gaan leerlingen uit bovenbouw primair onderwijs en onderbouw voortgezet onderwijs uit de regio vanaf mei 2021 aan de slag met uitdagingen voor de toekomst. Ze bedenken innovatieve oplossingen en toekomstkansen die bijdragen aan doelen op het gebied van maatschappelijke en innovatieve vraagstukken binnen de gemeente Eemsdelta en/of een bedrijf uit de regio.


In de afgelopen twee maanden hebben ruim 100 leerlingen uit het primair en voortgezet onderwijs gewerkt aan vraagstukken. Zo hebben ze gewerkt aan een vraagstuk van Jimmy’s Eemsdelta om eenzaamheid aan te pakken, het NNPF vroeg de leerlingen om plastic materialen te vervangen door duurzaam materiaal, Marketing Stad Appingedam betrok de kinderen bij de ontwikkeling van een Beleefpas voor jongeren, het SSPB vroeg kinderen om ontsmetunits te maken voor op een bouwplaats en konden de leerlingen nadenken over hergebruik van zeecontainers bij het gebouw De Koppelpaarden.


Livestream & winnaar

Vanuit het Noorderpoort gebouw uitkijkend op de haven van Delfzijl werd op woensdag 23 juni een dynamische livestream georganiseerd. Er werd een live bezoek gebracht aan CBS De Zaaier waar 3 leerlingen te horen kregen dat zij met hun idee hebben gewonnen. Ze bedachten een Happy Room waar iedereen welkom is, spelletjes kan doen en zich niet eenzaam hoeft te voelen. Quinten, Mia en Tomeck gaan een rondje varen in de plastic soep sloep. Deze prijs is mede mogelijk gemaakt door Groningen Seaports. Alle kinderen die hebben meegedaan kunnen twee uur gratis zwemmen bij Zwembad Dubbelslag in Delfzijl.


“Superleuk om te zien hoe alle leerlingen met elkaar hebben samenwerkt en tot geweldige ideeën zijn gekomen!” Aldus Peter Doorn, projectleider Aan de Bak.


Biblionet Groningen werkt naast de organisatie van Campus Eemdelta Groningen in dit project samen met Kansrijke Groningers en Sterk Techniek Onderwijs. Het project krijgt een vervolg in het najaar van 2021.

bottom of page