top of page

Leerlingen raken SUPER POWERED tijdens kick-off FIRST LEGO League in Eemscentrale

17 okt. 2022

Op 14 oktober jl. bezochten honderd leerlingen van verschillende VO-scholen uit de regio’s Stad Groningen en Eemsdelta de kick-off van de FIRST LEGO League. Ze kwamen met hun teamcoaches, laptops en LEGO-robots naar de Eemscentrale in de Eemshaven. Een hele middag lang deden ze inspiratie op en verzamelden ze informatie waarmee ze zich de komende weken kunnen voorbereiden op de FIRST LEGO League regiofinale die plaatsvindt in februari 2023.

Een goede voorbereiding is voor de teams van groot belang om tijdens de regiofinale een ticket voor de landelijke finale in de wacht te slepen. De kick-off bestond dan ook uit een passend workshopprogramma waarin basisprogrammeren en robot hacks belangrijke onderdelen waren. Ook de missiebespreking werd goed bezocht want hier werd informatie gedeeld over de opdrachten die de robots tijdens de regiofinale moeten uitvoeren en het aantal punten dat iedere geslaagde missie oplevert.


Tijdens de workshop professioneel filmen met je mobiel leerden de leerlingen hoe ze op een aantrekkelijke manier het voorbereidingsproces in beeld kunnen brengen. Want een wedstrijd is leuk, maar behalve goed presteren is het ook van belang dat leerlingen op een leuke manier samenwerken, taken verdelen, overleggen, respect hebben voor elkaars inbreng en vooral plezier hebben. Deze zogenaamde Core Values ziet de jury graag terug in een aansprekend filmpje.

Het onderzoek dat de leerlingen gaan uitvoeren moet iets te maken hebben met het thema van dit jaar: SUPER POWERED. Geen betere plek dus om te starten dan in de Eemscentrale. Deze energiecentrale zit vol moderne technologie. Het is een van de grootste en schoonste gasgestookte centrales van Europa. Alle leerlingen kregen tijdens een rondleiding een kijkje achter de schermen.

De FIRST LEGO League is een jaarlijks terugkerende internationale wedstrijd die leerlingen in de leeftijd van 9 tot 15 jaar uitdaagt om aan de slag te gaan met robotica en technologische toepassingen in een maatschappelijke context. De regiofinale vindt plaats op 3 en 4 februari 2023. Het winnende team gaat door naar de landelijke finale. Het team dat daar wint mag naar de internationale finale in Amerika.


De Jonge Onderzoekers Groningen organiseert de kick off en de regiofinale. De kick-off kwam dit jaar tot stand in samenwerking met ENGIE.


bottom of page