top of page
RESULTATEN-PICTO.png

1

TECHNIEK

Doel:

'Inspireer en interesseer jongeren in de wereld van techniek door middel van activiteiten in de maakplaats Appingedam'. ‘De Jonge Onderzoekers Eemsdelta’ is de leverancier.

 

Maakplaats voor techniek en creativiteit voor jongeren in Eemsdelta-regio

Kinderen en jongeren van 8 tot 18 jaar uit Appingedam, Delfzijl, Loppersum en omgeving, die graag met techniek bezig zijn, nieuwe dingen willen leren en het leuk vinden om zelf iets te maken of te bouwen, kunnen in hun eigen buurt terecht bij De Jonge Onderzoekers Eemsdelta (DJO ED) in Appingedam.

OPBRENGST

De vaardigheden van leerlingen op het gebied van programmeren zijn vergroot.

Middels:

 • de programmeerlessen op maandagavond. De kinderen hebben ontdekt hoe ze met stukjes code computers opdrachten kunnen geven. Ze hebben geleerd hoe ze de stukjes code kunnen aanpassen en combineren zodat ze een mBot of Arduino verschillende opdrachten achter elkaar kunnen laten uitvoeren. Enkele deelnemers die er vanaf het begin bij zijn hebben de stap gemaakt naar processing en zijn bezig met het ontwikkelen van een app.

kindmomenten

277

De vaardigheden van deelnemers op het gebied van elektronica, hout en gemengde technieken zijn vergroot.

Middels:

 • de activiteiten op donderdagmiddag. De deelnemers hebben de basisbeginselen van de elektronica geleerd, waaronder het maken van een stroomkring, het maken van een schakeling, het gebruik van weerstanden, welke materialen goed geleiden en welke niet. Daarnaast hebben de leerlingen geleerd om te solderen. Bij hout leerden de deelnemers aftekenen, zagen, schuren en lijmen. Bij gemengde technieken leerden de deelnemers werken met verschillende gereedschappen, waaronder vijlen, beitels en een lijmpistool.

kindmomenten

273

De vaardigheden van de deelnemers op het gebied van robotica zijn vergroot.
Middels:

 • de minicursus LEGO Spike. Met speciale LEGO-sets ontwerpen en bouwen de deelnemers een robot die ze vervolgens programmeren met Scratch! Daarna kunnen ze de robot ‘missies’ laten uitvoeren op een speelveld.

kindmomenten

23

De onderzoeksvaardigheden van kinderen zijn vergroot.

Middels:

 • de cursus Spannende Sloot waarbij de deelnemers op drie verschillende plekken in de omgeving van Appingedam slootonderzoek hebben gedaan. De dieren en planten hebben ze met behulp van een determinatiekaart geïdentificeerd. Verder hebben ze kennis opgedaan over de voedselketen en het voedselweb.

kindmomenten

10

De vaardigheden van leerlingen op het gebied van overbrengen van beweging, chemie en elektriciteit/energie zijn vergroot.

Middels:

 • de activiteiten bij de wetenschap- en technieklessen tijdens het zomerprogramma en de lessen voor de Na Schoolse Activiteiten (NSA).

Meivakantieprogramma

kindmomenten

3

NSA

kindmomenten

55

KC Noord

kindmomenten

60

Technieklessen basisschool De Schelp

kindmomenten

426

Minicursus bibliotheek Loppersum

kindmomenten

21

Minicursus bibliotheek Delfzijl

kindmomenten

18

De vaardigheden van leerlingen op gebied van stroomkringen en energie zijn vergroot.
Middels:

 • de workshop energie uit groente en fruit, tijdens de Kinderboekenweek (in samenwerking met Biblionet en JongGoud). De deelnemers maakten een serieschakeling met stukken groente en fruit als batterij. Hiermee konden ze een led-lampje laten branden.

kindmomenten

12

De vaardigheden van leerlingen zijn vergroot op het gebied van tafels tekenen.

Middels:

 • Deelname aan de activiteit tijdens de Cultuurdag Campus

kindmomenten

30

De chemievaardigheden van de leerlingen van BS De Kronkelaar in Wagenborgen zijn vergroot.

Middels:

 • deelname aan de activiteit Lab op wielen.

kindmomenten

20

De vaardigheden van leerlingen op het gebied van robotica zijn vergroot.
Middels:

 • deelname aan First Lego League activiteiten

Regiofinale FIRST LEGO League 2022

kindmomenten

250

Off-season finale FIRST LEGO League juni 2022

kindmomenten

60

Kick off FIRST LEGO League 2022-2023

kindmomenten

98

In totaal kindmomenten
1636

Het voedingsgebied van De Jonge Onderzoekers Eemsdelta:

De leerkrachten op de basisschool De Schelp in Uithuizen doen tijdens de lessen techniek kennis en vaardigheden op die ze op andere momenten weer kunnen inzetten in de klas. Van iedere les laten we een lesvoorbereiding achter zodat de les herhaalbaar is.
Middels

 •  technieklessen van DJO ED op de school

Leerkrachten
3

TROTS OP
 • We zijn trots op de kick off van de FIRST LEGO League (FLL) die we organiseerden in samenwerking met ENGIE en waarbij het contact werd gelegd door SBE. Het was een zeer geslaagde middag, waarbij de plek, de Eemscentrale, perfect aansloot bij het thema van dit jaar: Super Powered.
   

 • De FLL heeft meer body gekregen door de samenwerking met STO. Hierdoor is de voortgang met DJOG als organiserende regiopartner beter geborgd.
   

 • De samenwerking met Biblionet waardoor de programmeerlessen elke maandagavond plaatsvinden in de bibliotheek.
   

 • De verhuizing naar de nieuwe locatie waar we de beschikking hebben over een eigen lokaal.

bottom of page