Appingedam 19 juli 2024
Honderden basisschoolleerlingen uit de regio Noord-Groningen konden in de eerste helft van 2024 genieten van leerzame uitjes en activiteiten: van NEMO in Amsterdam tot Groningen Seaports in de Eemshaven, en van alles er tussenin. Dit alles is mogelijk gemaakt door de zogenaamde vervoersvouchers van Kansrijke Groningers en Sterk Techniek Onderwijs. In totaal was er 20.000,- euro beschikbaar gesteld. Het doel was om kansenvergroting en loopbaanoriëntatie voor kinderen mogelijk te maken en hun belevingswereld te vergroten, en dat is zeker gelukt! Het hele budget van Kansrijke Groningers, 10.000 euro, is opgegaan en bijna helft van het budget van Sterk Techniek Onderwijs, eveneens 10.000 euro. De scholen waren wild-enthousiast. Er was zoveel animo bij de leerlingen én de begeleiders dat de vervoersvouchers zullen worden voortgezet in het komend schooljaar, 2024-2025.
Leerlingen van OBS De Noordster uit Usquert nemen een kijkje in de Eemshaven
De regio als klaslokaal: leerlingen vergroten hun kansen!
De vervoersvouchers mogen met recht een groot succes genoemd worden. Dit initiatief sluit naadloos aan bij actuele thema’s als het vergroten van kansen van leerlingen en ‘de regio als klaslokaal’. Niet alleen leerden de kinderen hun omgeving beter kennen, maar ze kregen ook een beter beeld van de mogelijkheden die de regio hen biedt qua werkgelegenheid. In de categorie ‘anders dan techniek’ zijn 937 leerlingen van 12 scholen op pad geweest met 139 begeleiders. In de categorie ‘techniek’ zijn 324 leerlingen van 9 scholen op pad geweest met 44 begeleiders.
Leerlingen verruimen hun blik en krijgen een kijkje achter de schermen
Groep 7/8 van OBS De Noordster uit Usquert vond de Eemshaven “veel groter dan gedacht”, aldus hun leerkracht. De leerlingen bezochten Groningen Seaports in het kader van hun project ‘De wereld als fabriek’, waarin thema’s als export, import, energielogistiek, circulaire processen en dergelijke aan bod kwamen. Dankzij de vervoersvouchers konden de leerkrachten de leerlingen een “tastbare afsluiting” van het project geven, waarbij onder andere een 3D-presentatie en een kijkje in de haven zelf hoorden.
De Togtemaarschool in Bedum bezocht met zowel de onder- als de bovenbouw het Forum in Groningen dankzij de vervoersvouchers. “Het was een fantastische dag”, aldus leerkracht Paulien Kuik: “met veel opgedane kennis gingen we weer terug naar school.” Een andere leerkracht vond het “een unieke kans om dit met de leerlingen te doen tijdens ons project ‘Groningen’,” en noemde de reis met de bus “al een uitje op zich.” De leerlingen mochten onder meer een kijkje achter de schermen nemen in de controlekamer van de beveiliging en bij de lopende band van de bibliotheek.
“Het leek wel een schoolreisje,” verzuchtte leerkracht Simone Eisen na het bezoek van de kinderen van groep 3 en 4/5 van CBS De Piramiden te Winsum aan de Kunstkerk in Warffum. Muziek en fotografie waren de onderwerpen waar de kinderen zich daar mee bezig hielden. Ze maakten daarbij kennis met de blauwdruk-techniek (fotograferen zonder camera: je maakt afdrukken van (half)transparante voorwerpen op papier die je zelf lichtgevoelig hebt gemaakt).
Enthousiaste scholen
BS de Kronkelaar uit Wagenborgen bezocht het Universiteitsmuseum in Groningen. De afdeling anatomie maakte veel indruk. Was het niet wat heftig voor de kinderen? Nee hoor: volgens een leerkracht was “het grappigste natuurlijk dat menselijk lichaam met al die spieren!”. Het was een leerzame en zeer geslaagde dag. De andere scholen die deelnamen in het afgelopen schooljaar waren: OBS de Noordster uit Usquert, CBS Ravelijn uit Delfzijl, OBS Jan Ligthart uit Appingedam, CBS de Meander uit Sauwerd, CBS de Citer uit Appingedam, BS De Getijden uit Pieterburen, BS de Kronkelaar uit Wagenborgen, NBS de Sterren uit Uithuizermeeden, CBS de Piramiden uit Winsum, OBS Mandegoud uit Kloosterburen, Kindcentrum Noord uit Delfzijl, CBS De Handpalm uit Leens, S(B)O De Delta/Bladergroenschool uit Appingedam, BS Togtemaarschool uit Bedum en CBS de Regenboog uit Bedum. De vouchers zijn in zulke goede aarde gevallen dat ze worden voortgezet in schooljaar 2024-2025.
Nieuwsbericht geschreven door: Pamela Wolters
Vereniging Kansrijke Groningers
De programma's 'Talent, Loopbaan en Ambitie’ en 'Werk in de regio' van Kansrijke Groningers maken onderdeel uit van een viertal programmalijnen (ICT & techniek/ondernemen/talent, loopbaan & ambitie/werk in de regio) die gedurende een hele schoolgeneratie worden aangeboden. Met de opgedane kennis, vaardigheden en ervaring bij leerkrachten/ docenten kunnen deze onderdelen opgenomen worden in de reguliere programma’s van de scholen. Ultiem doel is dat alle 17.500 leerlingen uit de regio 100% kansrijk zijn op de arbeidsmarkt. De programma's ‘Talent, Loopbaan en Ambitie’ en 'Werk in de regio' worden mogelijk gemaakt met middelen van het Nationaal Programma Groningen, gemeente Eemsdelta en de Gelijke Kansen Alliantie. Meer weten over de programma’s van Kansrijke Groningers? Kijk op www.kansrijkegroningers.nl
Comments