Hoogezand 15-11-2024
Op donderdag 14 november heeft Gedeputeerde Statenlid Tjeerd van Dekken de Kansrijke Groningers Bokaal uitgereikt aan het project Digitale Geletterdheid met ‘Basicly’, een totaaloplossing voor digitale geletterdheid op scholen. De andere genomineerden waren het Startup Festival en Vervoer in de regio.
De middag was extra feestelijk, omdat tevens het Platform Scholen & Bedrijven 2.0 werd gelanceerd met de nieuwe naam ‘Platform Onderwijs & Regio’, alsmede het nieuwe 'Coördinatiepunt Onderwijs & Regio', voorheen bekend als Bureau Extern.
De bijeenkomst werd geopend door Heike Koorenhof, bestuurslid bij Kansrijke Groningers en Directeur Onderwijs Aletta. Zij heette een speciaal welkom aan: “De vertegenwoordigers van de gemeenten, de provincie, en de afgevaardigden van de Gelijke Kansen Alliantie, onze samenwerkingspartners, en natuurlijk de directeuren en bestuurders van de scholen. Fijn dat jullie er zijn – en in deze getale!” (ongeveer 70 mensen). Voorafgaand aan de uitreiking vond een werkgroepenmeeting plaats, alwaar onder meer het nieuwe programma van Kansrijke Groningers: ‘Natuur & Techniek’ besproken werd.
Winnaar van de Kansrijke Groningers Bokaaluitreiking 2024: Digitale Geletterdheid met Basicly
Van links naar rechts: Tjeerd van Dekken (gedeputeerde van de provincie Groningen) , Robert Adema (Basicly), Vincent Veenbrink (Basicly), Didier Kick (Kansrijke Groningers), Annelot Wagenaar (programmamanager Kansrijke Groningers)
Waardering en trots
De Kansrijke Groningers Bokaal werd voor de derde keer uitgereikt, en wel in de Theaterzaal van het Aletta Jacobs College in Hoogezand. Naast het podium stond een levensgroot portret van Aletta Jacobs, de bekende feministe. Tjeerd van Dekken vond het wel passend: “Emancipatie betekent dat iedereen mag meedoen.” De avond was opvallend goed verzorgd en erg mooi aangekleed.
Annelot Wagenaar, programmamanager Kansrijke Groningers, keek met waardering en trots terug op de afgelopen periode. De resultaten van 2023 zijn indrukwekkend (terug te zien in de Resultatenmonitor!). De bereikte doelgroepen zijn enorm en Kansrijke Groningers is trots op wat er allemaal bereikt is (enkele hoogtepunten waren te zien op de posters aan de muur). Ook in 2024 gebeuren er al veel mooie dingen: zo is er tijdens de werkgroepenmeeting aandacht besteed aan het nieuwe programma Natuur & techniek!
Genomineerde projecten
Er waren drie projecten geselecteerd voor de Kansrijke Groningers Bokaal: Digitale Geletterdheid, het Startup Festival en Vervoer naar de regio.
Genomineerd project 1 Digitale Geletterdheid
Het project Digitale Geletterdheid helpt scholen met ‘Basicly’ om digitale geletterdheid een structurele plek in hun onderwijs en organisatie te geven.
“We begonnen met een paar scholen en het is inmiddels uitgegroeid tot het grootste digitale geletterdheidsproject van Nederland, met 104 scholen en een bereik van 22000 leerlingen” aldus Robert Adema, initiatiefnemer van Basicly. “Nergens in Nederland zijn er zoveel scholen in zo’n kleine regio (Noord- en Midden-Groningen) die allemaal structureel aan digitale geletterdheid werken,” legde hij uit.
Niet alleen op de arbeidsmarkt, maar überhaupt in de samenleving als geheel zullen leerlingen hier hun hele leven mee te maken krijgen, aldus Robert. Daarbij is digitale geletterdheid onlangs officieel een van de vier basisvakken geworden, naast rekenen, taal en burgerschap. “En daar hebben Kansrijke Groningers en Basicly elkaar gevonden: wij vinden beiden dat het níet af mag hangen van de thuissituatie of kinderen digitaal geletterd zijn of niet, maar dat school de aangewezen plek is om iedereen dezelfde basis te geven.” Toevallig vierde Basicly deze dag haar 10-jarig jubileum.
Genomineerd project 2 Startup Festival
“Ondernemen is initiatief nemen, verantwoordelijkheid nemen, Nait souz’n moar doun en samenwerken,” aldus Eltjo Smit, voorzitter werkgroep 2 Ondernemen van Kansrijke Groningers. Het Startup Festival is geïnspireerd op het Startup Festival in Amsterdam, vanuit het idee: “Dat kunnen wij ook!” Het is de start van het programma Junior Company, waar alle VO-scholen uit Noord- en Midden-Groningen aan deelnemen. Het Startup Festival is georganiseerd samen met deze scholen. De eerste editie vond plaats op 27 september 2024 in De Biotoop in Haren. Er deden bijna 200 leerlingen aan mee. De leerlingen deden mee aan workshops die hen voorbereiden op het starten van een eigen onderneming, zoals bijvoorbeeld: AI, sociale media, en ‘Hoe maak ik een eigen website met Canva?’. Daarnaast maakten ze een vlog in het centrum van Haren. Ook volgden ze workshops bij succesvolle ondernemers, waaronder Jarno Duursma. Het was een erg inspirerende dag, waar werkgroep 2 met een voldaan gevoel op terugkijkt. Dat smaakt naar meer!
Genomineerd project 3 Vervoer naar de regio
“Fietsen moet je echt leren in de praktijk: je moet het gewoon doen,” aldus Julius van Bragt. Dit project stelt de scholen in staat de regio als klaslokaal te benutten middels vervoersvouchers. De leerlingen kunnen allerlei evenementen bezoeken doordat ze het vervoer aangeboden krijgen om erheen te gaan. Leerlingen leren hun eigen omgeving kennen en vergroten daarmee hun kansen op de arbeidsmarkt. Niet alleen gaat het om het bezoeken van bedrijven in de regio, maar ook bijvoorbeeld om vervoer naar
beroepenmarkten. Sylvia Hartjes, docent VO Eemsdelta George Martens (pratijkonderwijs), benadrukte hoe moeilijk het voor sommige ouders is om het geld op te hoesten voor excursies. “We wilden een dagje met de leerlingen naar Duitsland, en per leerling kostte dat 25 euro. Dat is voor sommige ouders gewoon te veel. En toen zag ik deze oproep.” Ze doelt op de oproep voor de vervoersvouchers, waar de school dankbaar gebruik van heeft gemaakt. Hiermee maken leerlingen hun wereld een stuk groter en verbeteren zij hun kansen voor de toekomst!
Stemmen met wereldbollen
Over het stemproces was duidelijk nagedacht: alle stemgerechtigden mochten een balletje in de vorm van een wereldbol met de naam Kansrijke Groningers erop in de box passend bij het project van hun keuze doen. Waarom een globe? “Het is een wereldbol omdat deze projecten de wereld van leerlingen vergroten,” legde Annelot Wagenaar uit. “Daarnaast is het een anti-stressballetje, aangezien de aardbevingen helaas nog steeds voor veel stress zorgen in deze regio,” ging ze verder. Ook kun je met het balletje je talenten ontwikkelen: bijvoorbeeld jongleren. “Lastig om een keuze te maken tussen deze projecten,” vond Els Stoepker, schooldirecteur van Kindcentrum WIJland in Middelstum.
De stemmen (ballen) worden geteld!
Ontknoping met vuurwerk, rook en slingers
Tjeerd van Dekken gaf een speech vlak voor het uitreiken van de Kansrijke Groningers Bokaal: “Jongeren hebben de toekomst – zeker in dit gebied (Noord- en Midden-Groningen). Wij vanuit het provinciaal bestuur zijn, daar altijd al en zeker nu, enorm bij betrokken. Er zijn sociale achterstanden en jongeren met mentale problemen – nog veel meer dan we in eerste instantie dachten. Dat popte allemaal op naar aanleiding van die afschuwelijke aardbevingen. We hebben
met z’n allen om onze jongeren heen te staan. En dat doen jullie. Ik heb zonet een presentatie gezien van een aantal fantastische projecten, dus ik ben razend benieuwd wie er gaat winnen. Allemaal doen jullie je best om die jongeren de hulp te bieden die ze zo hard nodig hebben. Ik vind het
indrukwekkend en imposant om te zien hoeveel scholen en bedrijven betrokken zijn bij de vereniging en al het goede werk dat er plaatsvindt.”
Na deze mooie speech volgde er een aftelmoment. Tjeerd drukte op de knop, en toen werd bekend dat de winnaar Digitale Geletterdheid was met ‘Basicly’! Het was een zeer feestelijk moment met vuurwerk, slingers en rook. De winnaars gingen naar huis met de Kansrijke Groningers Bokaal, die dit jaar ontworpen is door docenten van de Rutger Kopland VO Eemsdelta, uitgereikt door Gedeputeerde Tjeerd van Dekken.
De 3 TOP-projecten in de spotlight! Allemaal prijswinnaars!
Platform 2.0 en nieuw Coördinatiepunt gelanceerd!
Deze bijeenkomst ging tevens het vernieuwde Platform Scholen & Bedrijven 2.0 live, met de nieuwe naam ‘Platform Onderwijs & Regio’. Julius van Bragt, projectleider Kansrijke Groningers, mocht op de rode knop drukken. Met een feestelijk aftelmoment en vuurwerk werden het nieuwe logo en de nieuwe naam gepresenteerd.
Het Platform Onderwijs & Regio is een initiatief van Kansrijke Groningers dat de regio met het onderwijs verbindt, zich daarbij in eerste instantie richten op het voortgezet onderwijs en in tweede instantie op het primair onderwijs. Bedrijven geven op dit platform aan welke activiteiten zij aanbieden aan leerlingen.
Een inkijkje in het nieuwe: Platform Onderwijs & Regio
Deze samenwerking laat het onderwijs en de arbeidsmarkt beter op elkaar laten aansluiten en biedt de leerlingen kansen om te proeven aan de mogelijkheden die er zijn in de regio.
Daarnaast werd ook het nieuwe 'Coördinatiepunt Onderwijs & Regio' gelanceerd, voorheen bekend als Bureau Extern.
“Tijdens de bijeenkomst van Sterk Techniek Onderwijs een tijdje geleden werd er de wens uitgesproken voor een ‘oliemannetje’, eigenlijk een makelaar die in de regio tussen scholen en bedrijven gaat staan. Dat is dit dus!” aldus Jelte Wolters, decaan Terra Winsum. Dit coördinatiepunt bundelt alle initiatieven betreffende loopbaanontwikkeling, zoals Roadshows, Skillsbooster, VR Game Werk in de regio, vervoersvouchers etc. Binnenkort wordt dit coördinatiepunt uitgebreid met andere initiatieven zoals: Vakland Het Hogeland, Vakland Eemsdelta, Niet Stapelen Maar Vervangen, Onderzoekswerkplaats van de Hanze en Tijd voor Toekomst. Om de cirkel weer rond te maken: het Platform Onderwijs & Regio krijgt een plek binnen het coördinatiepunt.
Belangrijke bokaal
Waarom de Kansrijke Groningers Bokaal? Waarom deze avond? “We zitten in een regio waar natuurlijk wel het een en ander speelt als het gaat om aardbevingen, en waar we qua opleidingsniveau en welvaartsniveau toch wat aan de lagere kant van Nederland zitten,” vertelde Hans van der Molen, initiatiefnemer van Kansrijke Groningers. Hij ging verder: “Dat merk je natuurlijk in de scholen en daarom is het goed om te zorgen dat we de kinderen in deze regio meer kansen kunnen bieden.” Ook Tjeerd van Dekken noemde het belang van een avond als deze: “Omdat het heel veel doet voor de jongeren in dit deel van de provincie. Jongeren die vaak mentale problemen hebben, achterstanden hebben opgelopen. Kansrijke Groningers zorgt ervoor dat iedere jongere op een gelijkwaardige manier kansen krijgt. In het onderwijs, maar ook op de arbeidsmarkt, straks in een baan, en ook een fijne woning.” Els Stoepker vond het “zo mooi en bijzonder dat een hele groep mensen naast hun baan in het onderwijs tijd maakt voor deze projecten, en ook voor een avond als deze.” De woorden “passie” en “enthousiasme” vielen sowieso vaak deze avond als de aanwezigen naar hun mening werd gevraagd. Speciale complimenten gingen ook naar Annelot Wagenaar, die met veel energie de avond aan elkaar praatte.
Nieuwsbericht is geschreven door: Pamela Wolters
Vereniging Kansrijke Groningers
Het programma van Kansrijke Groningers heeft een viertal programmalijnen (ICT & techniek/ondernemen/talent, loopbaan & ambitie/werk in de regio) die gedurende een hele schoolgeneratie worden aangeboden. Met de opgedane kennis, vaardigheden en ervaring bij leerkrachten/ docenten kunnen deze onderdelen opgenomen worden in de reguliere programma’s van de scholen. Ultiem doel is dat alle 17.500 leerlingen uit de regio 100% kansrijk zijn op de arbeidsmarkt. Kansrijke Groningers wordt mogelijk gemaakt met middelen van het Nationaal Programma Groningen, Gelijke Kansen Alliantie, Provincie Groningen en gemeente Het Hogeland, gemeente Eemsdelta, gemeente Midden-Groningen en gemeente Groningen. Meer weten over de programma’s van Kansrijke Groningers? Kijk op www.kansrijkegroningers.nl
Commenti