Pascal Roemers van de Provincie Groningen en NPG enthousiast over het programma Kansrijke Groningers tijdens werkbezoek!
- Kansrijke Groningers
- 12 minuten geleden
- 6 minuten om te lezen
Leens, 11 juli 2025
Op donderdag 10 juli bracht gedeputeerde Pascal Roemers van de Provincie Groningen een werkbezoek aan de vereniging Kansrijke Groningers. In dit kader kwam ook Gert-Jan Swaving namens het Nationaal Programma Groningen. Het werkbezoek vond plaats op samenwerkingsschool De Leenstertil in Leens. Het doel, om de genodigden een feeling te laten krijgen met programma Kansrijke Groningers, is ruimschoots bereikt. Uitgelicht is de Regio als Klaslokaal, met de aanpak Niet Stapelen Maar Vervangen, georganiseerd vanuit het Coördinatiepunt Onderwijs & Regio.

Provinciale Staten en NPG enthousiast over het programma van Kansrijke Groningers
Bij ontvangst werden de gasten ontvangen met koffie en boterkoek door een stralende Simone Doolaard, schooldirecteur van Samenwerkingsschool De Leenstertil. Deze school is een combinatie van openbaar en christelijk onderwijs. Het beloofde een mooie bijeenkomst te worden, een dag vóór de zomervakantie. De ochtend begon met een inleiding door Annelot Wagenaar, programmamanager bij Kansrijke Groningers, gevolgd door presentaties van Antoinette Heijink, Jelte Wolters en de basisschoolleerlingen Leia en Lorenzo.
De bedoeling was om de bezoekers feeling te laten krijgen met het programma van Kansrijke Groningers. Dat is gelukt, want aan het eind van de bijeenkomst gaven zowel gedeputeerde Pascal Roemers als Gert-Jan Swaving aan een keer mee te willen met leerlingen en docenten op een Roadshow (een bezoek aan vervolgonderwijs en bedrijven)!


Annelot Wagenaar: elke leerling 100% kansrijk op de arbeidsmarkt
Annelot Wagenaar legde in haar presentatie uit dat Kansrijke Groningers werkt met alle 16 schoolbesturen in Noord- en Midden-Groningen, van oudsher het aardbevingsgebied. “We willen dat elke leerling 100% kansrijk is op de arbeidsmarkt,” ging ze verder. “Wie ben ik, wat kan ik, waar woon ik en wat is er in dit gebied?” zijn de vragen die leerlingen gaan onderzoeken. Het gaat in totaal om 17.500 leerlingen uit het PO, VO en het MBO. Er zijn 4 programma’s: ICT & Techniek, Ondernemen, Talent, Loopbaan & Ambitie en Werk in de Regio. “Wij vergroten de wereld voor leerlingen door ze te laten kennismaken met bedrijven in de regio,” legde Annelot uit. Kansrijke Groningers faciliteert scholen om lessen op het gebied van programmeren en robotica te kunnen geven en om Roadshows (bedrijfsbezoeken) te kunnen organiseren. Ook met het bekostigen van het vervoer als scholen ergens naartoe willen voor educatieve doeleinden helpt Kansrijke Groningers. Tot slot faciliteert Kansrijke Groningers de scholen om leerlingen te leren ondernemen; een ondernemende houding is immers altijd belangrijk, of je nu letterlijk een ondernemer wordt of niet. De resultaten van al deze mooie activiteiten worden bijgehouden in de Resultatenmonitor, die online in te zien is. Hierop kun je bijvoorbeeld zien hoeveel doelgroepen er bereikt zijn.
Pascal Roemers reageert op ondernemende leerlingen
Annelot Wagenaar toonde een filmpje van de markt op de Westerhaven waar leerlingen enkele maanden geleden hun eigen ontworpen producten verkochten. Met name het bedrijf “CapuClicks” (een haarband die je capuchon op zijn plek houdt) scoorde hoge ogen bij het gezelschap. “Dit filmpje is fantastisch,” aldus gedeputeerde Pascal Roemers. “Die silent dobbelstenen zijn ook echt handig voor de vakantie,” voegde hij toe (van het bedrijf 3D-spel.nl). Pascal vroeg naar de mentale impact van de aardbevingen op de kinderen in het gebied. Hoe wordt daarmee omgegaan? Annelot legde uit dat er wel coaching geboden wordt vanuit Kansrijke Groningers, maar niet specifiek voor de mentale gezondheid. Daar zijn andere organisaties voor. Kansrijke Groningers zorgt echt voor het creëren van kansen voor de leerlingen. De regio als klaslokaal gebruiken is daarbij het doel.

De Regio als Klaslokaal met de aanpak Niet Stapelen Maar Vervangen
“It takes a village to raise a child,” aldus Antoinette Heijink, projectleider van Regio als Klaslokaal met de aanpak Niet Stapelen Maar Vervangen (NSMV). Het doel is het bieden van optimale ontwikkelkansen met onderwijs dat betekenisvol en boeiend is. Leerlingen ontdekken hun talenten, interesses en mogelijkheden, waardoor zij beter beslagen ten ijs komen op de arbeidsmarkt en, in bredere zin, in de maatschappij.
Het is een samenwerking van onderwijs, gemeenten en educatieve organisaties, waarbij het onderwijs de vraag stelt. Er is namelijk prachtig aanbod van educatieve aanbieders dat vaak verloren gaat omdat het niet uitkomt op een school of omdat het niet passend is. De aanpak Niet Stapelen Maar Vervangen zorgt ervoor dat lessen uit de methodes vervangen kunnen worden door lessen in de regio. Leerkrachten zien in de digitale schoolbox welke lessen vervangen kunnen worden door lessen in de regio. Zo is het niet extra maar vervangend. Er zijn honderden slo-aanbodsdoelen die allemaal gekoppeld zijn aan de lessen. Ook het aanbod van de educatieve aanbieders wordt gekoppeld aan deze doelen. Zo onstaat er een match. “Mijn hemel, wat een werk om zo’n systeem op te bouwen!” aldus Pascal Roemers. Een mooie samenwerking is er reeds met Tijd voor Toekomst. Zij hebben een provinciale database van educatieve aanbieders die gekoppeld is aan de digitale schoolbox van NSMV.

Een voorbeeld is het project ‘Winsum laat je groeien’, een initiatief dat leerlingen verbindt en ze helpt met een soepele overstap van PO naar VO. Basischoolleerlingen krijgen praktijklessen op de middelbare scholen van docenten en leerlingen. Zo leren ze het vervolgonderwijs kennen en leren ze betekenisvol. Een van de activiteiten is het moestuinproject. In de kassen van Terra Winsum worden door de leerlingen van PO en VO de groenten, bijvoorbeeld sla, verbouwd en in de keuken van Het Hogeland College Winsum wordt de salade ervan bereidt.
Dit project is opgestart door Jelte Wolters en Siep Smidts. Jelte: “Op jonge leeftijd komen de kinderen in contact met het levensecht leren / contextrijk leren. Hierdoor zijn leerlingen betrokken bij de lessen en gemotiveerd om te leren.
Het Coördinatiepunt Onderwijs & Regio ondersteunt en dient als makelaar tussen het onderwijs en die rijke leeromgeving.” Pascal Roemers werd er enthousiast van: “De tijd is heel erg rijp om dit te laten slagen. Naast diploma’s hebben we ook talent nodig.”

Leerlingen vertellen over hun ervaringen met het benutten van de Regio als Klaslokaal
Simone Doolaard nodigde twee leerlingen uit om wat meer over hun ervaringen te delen. Leia en Lorenzo kwamen het lokaal binnen. Ze lieten de boeken zien waarmee ze werken en die hen voorbereiden op het onderwijs in de praktijk in de regio. Zo hadden ze in de klas het bezoek aan Werelderfgoedcentrum (WEC) Waddenzee goed voorbereid in de lesstof, zodat ze er in de praktijk dieper op in konden gaan. Ook lieten ze trots hun kunstwerken zien, die gemaakt zijn met druktechnieken. Simone wees tevens op de kunstwerken in spiegelschrift die aan de muur hingen: “Met een drukpers moet je immers ook alles in spiegelschrift doen.” Wethouder Karen Hansems vond dat het mes aan twee kanten snijdt: de leerlingen die houden van theorie kunnen zich uitleven met de boeken (die er prachtig uitzagen), en de leerlingen die meer floreren bij onderwijs in de praktijk kunnen ook hun hart ophalen. Simone Doolaard merkt zowel bij de leerlingen als de docenten veel enthousiasme op. “Willen de docenten wel afwijken van de geijkte methodes?” vroeg Gert-Jan Swaving zich af. “Jawel,” legde Simone uit; “Het heeft veel te maken met hoe je het brengt. Het begint met een leuke activiteit en dat wordt dan structureel ingevoerd.” Op De Leenstertil zijn de ervaringen in elk geval uitermate positief met deze manier van leren. Zichtbaar onder de indruk was het gezelschap van deze presentaties. Voor wie dat wilde volgde er een rondleiding door de school. Het was een inspirerende en enthousiasmerende ochtend. Wordt vervolgd!
De complete delegatie
Naast Pascal Roemers en Gert-Jan Swaving waren er ook andere aanwezigen. Bas Fokkens en Marianne Olthoff gaven acte de présence namens de Provincie Groningen. Wethouder Karen Hansems en beleidsmedewerker Nienke Bleker waren aanwezig namens gemeente Het Hogeland. Verder waren aanwezig: Han Sijbring, PO-bestuurder OPON Noordenveld en Ronald van der Hijden, directeur LBSNN en nationale projectleider onderwijspilot. Samen met twee bestuurders van Kansrijke Groningers, Simon van der Wal en Ciska van Aken, kregen zij in vogelvlucht een indruk van de activiteiten van Kansrijke Groningers.
Vereniging Kansrijke Groningers
Kansrijke Groningers heeft een viertal programmalijnen (ICT & techniek/ ondernemen/ talent, loopbaan & ambitie/ werk in de regio) die gedurende een hele schoolgeneratie worden aangeboden. Met de opgedane kennis, vaardigheden en ervaring bij leerkrachten/docenten kunnen deze onderdelen opgenomen worden in de reguliere programma’s van de scholen. Ultiem doel is dat alle 17.500 leerlingen uit de regio 100% kansrijk zijn op de arbeidsmarkt. Kansrijke Groningers wordt mogelijk gemaakt met middelen van het Nationaal Programma Groningen, Gelijke Kansen Alliantie, Provincie Groningen en gemeente Het Hogeland, gemeente Eemsdelta, gemeente Midden-Groningen en gemeente Groningen.
Meer weten over de programma’s van Kansrijke Groningers? Kijk op: www.kansrijkegroningers.nl
Comments