Appingedam 2 december 2024
Op vrijdag 29 december bracht een delegatie van de Provincie Groningen en het Nationaal Programma Groningen (NPG) een werkbezoek aan de vereniging Kansrijke Groningers. Het werkbezoek vond plaats op twee scholen in Appingedam. De delegatie bestond uit Herman Groenwold namens het NPG en gedeputeerde Tjeerd van Dekken en Janina Heebels namens de Provincie Groningen. Samen met twee bestuurders van Kansrijke Groningers, Geert Bijleveld (voorzitter) en Ciska van Aken (bestuurslid), kregen zij in vogelvlucht een indruk van de activiteiten van Kansrijke Groningers en de belangrijke rol die hun programma’s spelen voor leerlingen en docenten op zowel basisscholen, middelbare scholen en het MBO in Noord- en Midden-Groningen en de voormalige gemeente Ten Boer. Programmamanager Annelot Wagenaar leidde het programma.
Leerlingen demonstreren robots op OBS Jan Ligthart,
Met van links naar rechts: Janina Heebels, Ciska van Aken, Tjeerd van Dekken, 2 leerlingen
Leerlingen demonstreren hun skills met robots
De ochtend begon op O.B.S. Jan Lighthart in Appingedam, waar basisschoolleerlingen een demonstratie gaven van de robotica-lespakketten die zij gebruiken om spelenderwijs te leren programmeren. “60 procent van de banen die er zullen zijn als
deze leerlingen aan het werk gaan, bestaan nu nog niet,” aldus Marjet Pijper, bovenschools ICT’er bij stichting Ommeriek. Ze voegde toe: “Wij proberen hier een voorloper te zijn en ze klaar te stomen voor de toekomst!” Didier Kick, voorzitter werkgroep ICT bij Kansrijke Groningers, legde uit dat er verschillende richtingen zijn binnen de robotica-lespakketten (enerzijds meer creatief, anderzijds meer technisch) en dat de feedback van de leerlingen en docenten wordt meegenomen bij de ontwikkeling van nieuw lesmateriaal. Zowel hij als Marjet merkten op dat de leerlingen enthousiast zijn. “Dat zie je ook wel,” zei Tjeerd van Dekken, die al een rondje door het lokaal had gemaakt. Weet jij al wat je later wilt worden? vroeg hij de leerlingen. “Kok”, “Politieagent” en “Voetbalcommentator” klonk het. Bij veel beroepen zal ICT een rol gaan spelen, zo dacht het gezelschap hardop. Het werkbezoek had een strakke planning - er was nog veel om te laten zien! - en zodoende was het alweer tijd voor de volgende school. “Ik voel me net Máxima,” zei Tjeerd.
De resultatenmonitor valt in de smaak
Op de Campus VO Eemsdelta in Appingedam werd de delegatie getrakteerd op een overzicht van de activiteiten en resultaten van de programma’s van Kansrijke Groningers,
gepresenteerd door Annelot Wagenaar. Vooral de resultatenmonitor scoorde hoge ogen, met name omdat je in één oogopslag de bereikte doelgroepen ziet. Als je meer wilt weten, kun je de nieuwsberichten en filmpjes bekijken. “Zoiets willen wij ook bij de Provincie!” was de eerste reactie.
Annelot vertelde over nieuwe ontwikkelingen zoals ‘Niet stapelen maar vervangen’, waar ook zeer positief op gereageerd werd.
Al sinds 2018 doen alle 113 PO, VO en MBO scholen mee aan de programma’s van Kansrijke Groningers. Dat komt neer op zo’n 17.500 leerlingen.
De regio als klaslokaal gebruiken is een speerpunt voor Kansrijke Groningers: dit gebeurt onder meer door het organiseren van Sector Roadshows en het mogelijk maken van educatieve schooluitjes door middel van Vervoersvouchers. Didier Kick gaf een presentatie over het gebruik van AI in de klas, in het kader van Toekomstproof onderwijs. “We mogen ook weleens ergens koploper in zijn, in Groningen,” voegde hij toe, wat in goede aarde viel bij het gezelschap.
Zelfverzekerde leerlingen maken indruk
Vervolgens verplaatste het gezelschap zich naar een ander deel van de campus om de presentatie bij te wonen van Memorabel, een Junior Company uit Appingedam. Kansrijke Groningers werkt niet alleen samen met landelijke organisatie Jong Ondernemen, maar organiseert zelf ook ondernemersactiviteiten voor de leerlingen, zoals het Startup Festival in Haren eerder dit jaar. De leerlingen van Memorabel hebben intussen hun ondernemersjaar achter de rug en vertelden de aanwezigen enthousiast over hun ervaringen. De delegatie hing aan hun lippen en stelde veel vragen: willen jullie verder met ondernemen? Wat wil je later worden? “Dierenarts,” zei een van de leerlingen gedecideerd. “Dan ben je ook ondernemer!” was de reactie. Een andere leerling wil sowieso graag verder met ondernemen. De speciaal gemaakte truien met zelf ontworpen logo werden geshowd. “Het valt me op dat ze zo zelfverzekerd zijn, echt geweldig,” merkte Janina Heebels op.
Tjeerd van Dekken wil mee met leerlingen op Roadshow
Het was alweer tijd voor het volgende onderdeel. “Het is een strakke planning, maar wel heel duidelijk en goed georganiseerd,” meende Janina. Sowieso vond ze Kansrijke Groningers “goed georganiseerd en duidelijk in de communicatie,” merkte ze op terwijl de delegatie zich installeerde voor de presentatie van Jelte Wolters, decaan Terra VO Winsum en projectleider Coördinatiepunt Onderwijs & Regio.
Jelte vertelde onder meer over het doel van het Coördinatiepunt Onderwijs & Regio (voorheen Bureau Extern) en het vernieuwde Platform Onderwijs & Regio. “Niet alleen de naam en het logo zijn veranderd, maar ook de achterkant is vernieuwd, waardoor het goed aansluit op de database van Tijd voor Toekomst,” voegde Annelot toe. Jelte vertelde hoeveel interesse er is vanuit bedrijven in de regio om mee te werken, en liet enkele features zien; zo kan een leerling bijvoorbeeld zien wat de fietsafstand is tot een bedrijf. “Heel fijn”, reageerde Tjeerd van Dekken. Een leerling kan ook filteren op sector, snuffelstage, en ga zo maar door. Ook vertelde Jelte over de Sector Roadshow met als
focus de Zorg. Hij had twee leerlingen meegenomen, Lynn en Daniek, die hun ervaringen deelden. Ook liet Jelte een filmpje zien over deze Roadshow, waar de delegatie enthousiast op reageerde. Hij vertelde dat er vaak meer aanmeldingen zijn dan plekken. Om die reden moeten de leerlingen hun keus motiveren. “Maar het is soms ook wel fijn als je juist iets ziet wat je van tevoren niet had bedacht,” vulde Geert Bijleveld aan. Soms wordt er dan ook gekozen voor twee bussen of het splitsen van de groep, zodat er meer leerlingen mee kunnen. Tjeerd gaf aan geïnteresseerd te zijn om een keer mee te gaan met een Roadshow om met eigen ogen te zien hoe zoiets eraan toe gaat. Het was een inspirerende en enthousiasmerende ochtend die voorbij gevlogen is.
Nieuwsbericht geschreven door Pamela Wolters
Vereniging Kansrijke Groningers
Kansrijke Groningers heeft een viertal programmalijnen (ICT & techniek/ondernemen/talent, loopbaan & ambitie/werk in de regio) die gedurende een hele schoolgeneratie worden aangeboden. Met de opgedane kennis, vaardigheden en ervaring bij leerkrachten/docenten kunnen deze onderdelen opgenomen worden in de reguliere programma’s van de scholen. Ultiem doel is dat alle 17.500 leerlingen uit de regio 100% kansrijk zijn op de arbeidsmarkt. Kansrijke Groningers wordt mogelijk gemaakt met middelen van het Nationaal Programma Groningen, Gelijke Kansen Alliantie, Provincie Groningen en gemeente Het Hogeland, gemeente Eemsdelta, gemeente Midden-Groningen en gemeente Groningen.
Meer weten over de programma’s van Kansrijke Groningers? Kijk op www.kansrijkegroningers.nl
Comentarios