top of page

Meer dan 10.000 leerlingen bereikt met project ICT-onderwijs

Halverwege 2018 startte het project ICT-onderwijs voor leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs in de aardbevingsregio. Sinds januari 2022, krap tweeënhalf jaar na de start, worden er al ruim 10.000 leerlingen bereikt met het project. Dit project van Kansrijke Groningers is geïnitieerd en gefinancierd door Economic Board Groningen en wordt uitgevoerd door Basicly. Hun gezamenlijke doel is om leerlingen digitaal geletterd van school te laten gaan, zodat zij een voorsprong op de arbeidsmarkt hebben.


Het project

Project ICT-onderwijs is het grootste project op het gebied van digitale geletterdheid in Nederland. Uitvoerder Basicly werkt tijdens een tweejarig traject intensief samen met de deelnemende scholen. Zij ontwikkelen de digitale didactiek van de betrokken leerkrachten en implementeren de leerlijn digitale geletterdheid. Alle leerlingen krijgen structureel lessen in digitale geletterdheid aangeboden, als aanvulling op het reguliere onderwijsprogramma. Dankzij dit project krijgen ze gedegen basiskennis van mediawijsheid, informatievaardigheden, computational thinking en ICT-basisvaardigheden.

Foto: gemaakt tijdens werkbezoek Project ICT met wethouder Erik Drenth


Voorsprong op de arbeidsmarkt

De kennis en vaardigheden die de leerlingen dankzij project ICT-onderwijs krijgen, bereidt ze voor op de digitale samenleving. Het ultieme doel is dat alle kinderen uit de aardbevingsregio 100% kansrijk en met een voorsprong de arbeidsmarkt op gaan aan het einde van hun schoolcarrière. Het aantal digitaal geletterde kinderen ligt momenteel nergens in Nederland zo hoog als in deze regio.

Foto: gemaakt tijdens werkbezoek Project ICT


Vervolgtraject

Wanneer de leerkrachten/ docenten het traject hebben afgerond, mogen zij zichzelf digitaal geletterd noemen. Maar daar blijft het niet bij. Ook hierna zullen zij nieuwe trainingen aangeboden krijgen om bij te blijven en hun kennis op te frissen. Het Nationaal Programma Groningen levert o.a. een bijdrage om dit vervolgtraject te financieren.

Foto: gemaakt tijdens werkbezoek Project ICT met gedeputeerde Tjeerd van Dekken


Digitale geletterdheid op het Aletta Jacobs College

In 2019 startte de onderbouw van het VMBO op het Aletta Jacobs College in Hoogezand met het project. Coördinator Jeroen Helder is erg enthousiast: “De leerlingen vinden de lessen erg interessant en gaan er enthousiast mee aan de slag. Door de verschillende niveaus is de lesstof goed te volgen. Naast het uitbreiden van hun ICT-vaardigheden, zetten deze lessen de kinderen ook aan het denken over hun eigen digitale gedrag.”


De betrokken docenten zijn blij met het project. Helder: “De lessen fungeren als een soort kapstok waaraan andere onderdelen gehangen kunnen worden. Zo kan een les over nepnieuws veel breder getrokken worden. En lessen worden gebruikt met het oog op groepsvorming of sociale vaardigheden.

Wij zien dit echt als een mooie aanvulling op ons onderwijsprogramma. En de samenwerking met Basicly is erg fijn. Zij staan open voor feedback op het lesmateriaal en zijn erg flexibel.”


Kansrijke Groningers

Dit project van Kansrijke Groningers maakt onderdeel uit van een viertal programmalijnen (ICT & techniek/ondernemen/talent, loopbaan & ambitie/werk in de regio) die gedurende een hele schoolgeneratie worden aangeboden. Met de opgedane kennis, vaardigheden en ervaring bij leerkrachten kunnen deze onderdelen opgenomen worden in de reguliere programma’s van de scholen. Ultiem doel is dat alle kinderen uit de regio 100% kansrijk zijn op de arbeidsmarkt. Het project ICT-onderwijs wordt mogelijk gemaakt met middelen van Economic Board Groningen, de gemeenten in de aardbevingsregio, Provincie Groningen en het Nationaal Programma Groningen.

69 weergaven

Comments


bottom of page