Appingedam 15 maart 2024
Op donderdag 14 maart vond op de Campus VO Eemsdelta de 2e StartFest editie plaats. Dit evenement is het grootste werk- en ontwikkelevenement in Noord-Nederland, bestaande uit 12 festivals verspreid over Groningen en Noord-Drenthe, bedoeld om je persoonlijke talenten, ambities en mogelijkheden te ontdekken. Daarnaast was het een ideale gelegenheid om potentiële nieuwe werkgevers, organisaties en opleiders te ontmoeten. Het festival werd goed bezocht, met name door middelbare scholieren. Dat was mede te danken aan Kansrijke Groningers. De opening werd verricht door wethouder van Appingedam Hans Ronde, voormalig directeur van FC Groningen Hans Nijland, en Olympisch schaatskampioene Marianne Timmer.
Leerling ervaart hoe het is om een kraan van Wagenborg te bedienen met behulp van een VR-bril
Kansen pakken: "je moet wel weten dat het bestaat"
"Pak je kansen en doe daarin je best!" raadde wethouder Hans Ronde de leerlingen aan in zijn openingsspeech, die dit advies ter harte leken te nemen. "Het viel me op dat de leerlingen zo enthousiast meedoen," vertelde een lid van de organisatie van StartFest. Nu was er ook veel gelegenheid om actief het programma te ontdekken. Een greep uit het programma: ramen schoonmaken op een hele hoge kraan (cherry picker), een heftruck bedienen, energie uit waterstof opwekken, en 'bommen' opsporen met een metaaldetector (nb de aanwezige vliegtuigbom uit WOII was natuurlijk al wel onschadelijk gemaakt). Veel animo was er voor het onderdeel Groningen Seaports, waar de leerlingen met een hendel en een fiets
stroom konden opwekken uit waterstof. Zorginstellingen konden ook rekenen op de aandacht van de scholieren, evenals de stand van Defensie. Ook Groenvoorziening Noord trok de aandacht met hun kleurrijke stand. Waarom deden deze partijen mee? Naamsbekendheid, mensen werven, zo bleek. "Ooit ben ik er ook ingerold, en ik doe dit werk elke dag met veel plezier," vertelde Danny Schmehl van Freyr, een bedrijf uit Delfzijl dat gespecialiseerd is in historisch vooronderzoek naar bommen en andere overblijfselen van historische veldslagen. "Het is een heel afwisselend vak, echt een leuke baan," vertelde Schmehl, "maar je moet wel weten dat het bestaat.
Leerling werkt met metaaldetector onder begeleiding van Friso Heijkoop van Freyr
Opening door Marianne Timmer, Hans Nijland, Hans Ronde en de organisatoren van het festival
Spiegel: "het is zo belangrijk om een doel te hebben"
"Wat hier wordt georganiseerd is hard nodig," aldus Hans Nijland. "Ben je nog blij met wat je doet? Veel bedrijven zijn op zoek naar (toekomstige) werknemers en hier kunnen zij in contact komen met elkaar." De openingshandeling van het festival was het onthullen van een spiegel. De gedachte erachter: wie zie je als je in de spiegel kijkt? Wat wil je écht? Waar liggen je dromen en ambities? En hoe kun je die vervolgens verwezenlijken? "Het is zo belangrijk om een doel te hebben dat in je hoofd en in je hart zit," aldus Marianne Timmer, "anders ga je van links naar rechts en kom je nergens. Het is makkelijker om het vol te houden en om je doelen te bereiken als je iets doet wat je écht heel leuk vindt." Luister daarin ook naar je onderbuikgevoel, raadde ze de aanwezigen aan; je voelt vaak zelf heel goed aan, wat goed voor je is en wat niet. Nijland vertelde over de onderneming die hij startte op zijn 21e, een uitgeverij. Timmer en Nijland komen beide uit Sappemeer.
Primeur Skillsbooster App
Deze dag had een primeur: de Skillsbooster app, een innovatief platform dat is ontstaan uit een unieke samenwerking tussen Kansrijke Groningers en DBK Masters in Online Business, werd deze dag voor de eerste keer op een beurs gepresenteerd. Belangrijke onderdelen in de Skillsbooster app zijn: gamification, het opdoen van zelfkennis, algoritmes en AI. De app heeft als doelstelling een brug te slaan tussen het onderwijs en het bedrijfsleven. "We zitten nog in de testfase, maar er is nu al heel veel animo voor vanuit scholen!" aldus Julius van Bragt, projectleider bij Kansrijke Groningers. De app bestaat uit 300 vragen, die een beeld geven van de interesses en persoonlijkheid van een leerling, op basis waarvan bijvoorbeeld een geschikte match met een bedrijf kan worden gevonden. "Het zou een voorbereiding kunnen zijn op een loopbaangesprek met een decaan," vertelde Froucke Strijker, die verantwoordelijk is voor de content van de app. Het technische gedeelte heeft Guido Cnossen voor zijn rekening genomen. De Skillsbooster app is beschikbaar voor alle scholen van Kansrijke Groningers. Voor meer informatie: skillsbooster.nl
Op grote hoogte
Een van de meest populaire programma-onderdelen was het ramen schoonmaken op de extreem hoge cherry picker (een soort kraan met een bakje) van het bedrijf Atalian. "Een beetje eng, maar ook leuk," meende een ietwat beduusde leerling. Ze had een productieve middag achter de rug, want ze had een werkplek/opleiding (BOL-traject) gevonden bij Noorderzorg. Een hele mooie stap, vertelde haar docent Sylvia Hartjes, en de contacten hiervoor zijn veel makkelijker gelegd op een festival als dit, wanneer je elkaar in ongedwongen sfeer kunt spreken, dan in een ander scenario. Deze ervaring hadden meerdere leerlingen. "Joehoe!" gilde een meisje naar haar vriendin, die hoog boven haar uittorende in het bakje. "Ze heeft net gesolliciteerd!" Bij de Action, zo bleek, toen ze weer met beide benen op de grond stond: "Ik had het eerder geprobeerd via een brief, maar dat is niks geworden. Ik dacht, ik probeer het gewoon nog een keer."
Leerling: "bijzonder dat al deze mensen en bedrijven voor ons hierheen gekomen zijn"
Terwijl sommige leerlingen heel doelgericht te werk gingen, lieten anderen het vooral over zich heenkomen ("hoeven we lekker niet naar wiskunde"). Een leerling memoreerde dat ze mee had gedaan aan het programma Ondernemen van Kansrijke Groningers. Ze waardeerde zeer wat er allemaal werd georganiseerd. Een andere leerling vond het "bijzonder dat al deze mensen en bedrijven voor ons hierheen gekomen zijn." Ook de opzet van het festival viel in de smaak: een gedeelte binnen in de gymzaal, een gedeelte buiten, een gedeelte in een karakteristiek pand van Control Seal, en de twee festivallocaties werden over het water aan elkaar verbonden met een tijdelijke brug ("ik vond de brug het leukst," gaf een leerling desgevraagd toe).
Verder vielen de termen "superleuk", "supergezellig", en "tof". Friso Heijkoop, data-analist bij Freyr, kijkt terug op een succesvolle middag met veel enthousiaste reacties van leerlingen.
Leerlingen draaien aan 'n hendel en wekken daarmee energie op uit waterstof bij de stand van Groningen Seaports
Vereniging Kansrijke Groningers
De programma's 'Talent, Loopbaan & Ambitie' en 'Werk in de regio' van Kansrijke Groningers maken onderdeel uit van een viertal programmalijnen (ICT & techniek/ ondernemen/ talent, loopbaan & ambitie/ werk in de regio) die gedurende een hele schoolgeneratie worden aangeboden. Met de opgedane kennis, vaardigheden en ervaring bij leerkrachten/ docenten kunnen deze onderdelen opgenomen worden in de reguliere programma's van de scholen. Ultiem doel is dat alle 17.500 leerlingen uit de regio 100% kansrijk zijn op de arbeidsmarkt.
De programma's 'Talent, Loopbaan & Ambitie' en 'Werk in de regio' worden mogelijk gemaakt met middelen van het Nationaal Programma Groningen, gemeente Eemsdelta en de Gelijke Kansen Alliantie.
Meer weten over de programma's 'Talent, Loopbaan & Ambitie' en 'Werk in de regio' of de andere programma's van Kansrijke Groningers? Kijk op www.kansrijkegroningers.nl
Nieuwsbericht geschreven door: Pamela Wolters
コメント