top of page

“Gelukkig hoefden we niet naar Delft voor Delftechniek”

Regiotour met als thema: welke ondernemende kansen bieden Het Hogeland en Eemsdelta aan jongeren?


Warffum 27-11-2023


Havo-vwo leerlingen van de 3e klas van de Campus VO Eemsdelta, deelschool: Rudolph Pabus Cleveringa Appingedam, en de 5e klas van Het Hogeland College Warffum bezochten vrijdag 24 november Het Spijslokaal in Warffum, Landjuweel B.V. in Oosternieland en Delftechniek in Delfzijl. Het doel van deze Regiotour was om leerlingen te laten zien welke mogelijkheden er liggen op het gebied van ondernemen en werk in de regio Het Hogeland en Eemsdelta. Het thema van deze regiotour was dan ook Ondernemen: welke ondernemende kansen bieden Het Hogeland en Eemsdelta onze leerlingen?

Leerlingen krijgen rondleiding door de Landjuweel Fabriek


Heel veel kansen

“Je hoeft echt niet naar Amsterdam, hier liggen heel veel kansen,” vertelde Bert Lange tijdens zijn presentatie in Het Spijslokaal, waar de leerlingen hartelijk werden ontvangen met koffie, thee en koek. Bert Lange is al heel lang ondernemer en runt in Warffum Het Spijslokaal (officieel de horeca van Openluchtmuseum Het Hogeland) alsmede de stichting Lekker Leren Werken. Hij zei: “Ondernemen doe je vanuit passie! 40 uur per week iets doen wat je niet leuk vindt, daarvoor zijn we niet hier.“ Bert straalde veel enthousiasme uit en vertelde over samenwerkingen met andere lokale ondernemingen (“je bent geen concurrenten hier, maar concullega’s”). Hij is altijd op zoek naar (jong) talent!


Eigenwijs durven zijn

“Je moet eigenwijs durven zijn als ondernemer,” vertelde Michiel Meijering, adjunct-directeur van Landjuweel B.V., een bedrijf dat aardappels volledig klaar maakt voor de

verkoop (wassen, borstelen, in zakken doen).

De familie Werkman, de oprichters, besloten op een zeker moment om te leveren aan supermarkten in plaats van aan groothandels. Dat was een gewaagde stap in die tijd, waarvan velen zeiden: “Zou je dat nou wel doen? Straks ga je failliet!” Gelukkig is dit plan toch doorgezet, en juist deze stap heeft Landjuweel B.V. erg succesvol gemaakt. De leerlingen kregen een rondleiding door de fabriek en kregen zodoende een indruk van de aardappel-industrie. Ook Landjuweel B.V. is altijd op zoek naar geschikte weekend-krachten.


“Wie van jullie zit er weleens op een zitmaaier?”

“In Groningen is een ja een ja en een nee een nee,” aldus Hiscal Hendriks, directeur van Delftechniek. Hij nam het bedrijf op zijn 33e over van zijn vader, de oprichter. Delftechniek heeft vestigingen door heel Nederland, waarvan 3 hier in Delfzijl. “Wie van jullie zit er weleens op een zitmaaier?” vroeg Gerwin Poelman, commercieel manager, de leerlingen.

Verschillende handen gingen de lucht in. “Dan is het heel belangrijk om je gehoor te beschermen,” aldus Gerwin. Delftechniek verkoopt, naast allerl

i gereedschap, machines, materialen en werkkleding, ook gehoorbescherming (zowel otoplastieken op maat als gehoorkappen). Een van de leerlingen gebruikte weleens een zitmaaier zonder gehoorbescherming, dus deze tip kwam op een goed moment.





Gewoon in Delfzijl

Wat namen de leerlingen mee van deze Regiotour? “Doe het niet alleen om het geld, maar vooral omdat je het leuk vindt,” aldus leerling Robin Rohde. Hierin klinken de woorden door van Bert Lange, ‘s ochtends in Het Spijslokaal. Wat voor onderneming zouden de leerlingen zelf graag opzetten?

“Iets met kleding, iets creatiefs,” antwoordde Robin. De reacties varieerden van het beleefde “Leuk, leerzaam” tot wat uitbundiger enthousiasme bij het onderdeel bedrukte t-shirts (Delftechniek). Een van de leerlingen was opgelucht dat Delftechniek niet in Delft lag, maar gewoon in Delfzijl. Het was een informatieve en geslaagde Regiotour.



Vereniging Kansrijke Groningers Het 'Programma Ondernemen' van Kansrijke Groningers maakt onderdeel uit van een viertal programmalijnen (ICT & techniek/ondernemen/talent, loopbaan & ambitie/werk in de regio) die gedurende een hele schoolgeneratie worden aangeboden. Met de opgedane kennis, vaardigheden en ervaring bij leerkrachten/ docenten kunnen deze onderdelen opgenomen worden in de reguliere programma’s van de scholen. Ultiem doel is dat alle 17.500 leerlingen uit de regio 100% kansrijk zijn op de arbeidsmarkt. Het ‘Programma Ondernemen’ wordt mogelijk gemaakt met middelen van het Nationaal Programma Groningen, gemeente Het Hogeland, gemeente Eemsdelta, gemeente Midden-Groningen en gemeente Groningen.


Meer weten over het programma Ondernemen en de andere programma’s van Kansrijke Groningers? Kijk op www.kansrijkegroningers.nl


Nieuwsbericht geschreven door: Pamela Wolters


233 weergaven

Comments


bottom of page