top of page

Bekijk nu de aftervideo: Digitale fitheid (Dieter) & ICT-innovatiemarkt (Ommeriekdag) & robotica in de klas

Appingedam 12 april 2024


Bekijk nu de aftermovie: Digitale fitheid en ICT-innovatie-markt tijdens de Ommeriekdag en zie hoe leerlingen programmeren in de klas

Video gemaakt door: Johan Herder - Eleven Monkeys


Leren programmeren met bijtjes: personeelsleden Ommeriek bereiden zich voor op digitale toekomst met innovatieve robotica-lespakketten en keynote speech van Dieter Möckelmann


Op woensdag 20 maart was de Kleine Zaal van de Oosterpoort tot de nok toe gevuld met ongeveer 450 professionals uit het basisonderwijs van scholen die onder stichting Ommeriek vallen. Om de 3500 leerlingen die zij onder hun hoede hebben optimaal voor te kunnen bereiden op de toekomst, dompelden de leraren en onderwijsassistenten zich onder in de wereld van ICT en digitale fitheid. De dag was een groot succes: velen voelden zich geïnspireerd door de keynote speech van Dieter Möckelmann en zagen ineens veel helderder voor zich hoe zij hun collega’s konden helpen om bij te blijven met de razendsnelle ontwikkelingen op ICT-gebied. Ook de innovatieve ICT-markt leidde tot veel nieuwe inzichten en inspiratie voor het inzetten van robotica in de klas, zelfs voor de mensen die er al mee bezig waren. De keynote speech en de ICT-markt zijn gefinancierd door Kansrijke Groningers.


Dieter Möckelmann speecht over digitale fitheid voor ​450 onderwijsprofessionals van Ommeriek


Digitale fitheid in de regio Eemsdelta  

"Hoeveel mensen uit Appingedam zitten er in de zaal?" vroegen Geert Bijleveld en Wilma Drenth, bestuurders van stichting Ommeriek. "En hoeveel uit Delfzijl?" Beide plekken waren goed gerepresenteerd. Peter van Kooten, mede-organisator van deze Ommeriek-dag, vertelde dat het programma organisch is ontstaan. In eerste instantie was er de wens om het belang van digitale fitheid onder de aandacht te brengen, en de samenwerking met Dieter Möckelmann vloeide daaruit voort. Peter en Dieter zijn in gesprek gegaan met Klaas Kuperus van Eduwinkel, en zodoende ontstond het idee voor een ICT-markt met informatie over lespakketten. Uiteindelijk werd er een aantrekkelijk programma samengesteld met een prikkelende keynote speech van Dieter en een ICT-markt met innovatieve robotica-lespakketten (samengesteld voor specifieke leeftijdscategorieën en voor de hele school). Elke school mocht – gratis – een van de drie lespakketten uitkiezen! Volgende week worden de pakketten naar keuze geleverd en gaan de scholen ermee aan de slag. Dit alles wordt gefinancierd door Kansrijke Groningers.

 

Geïnteresseerde leerkrachten ontdekken hoe de Cubetto werkt


Aansluiten op de belevingswereld van de leerling

Waarom is digitale fitheid belangrijk? "Stel dat je met een Airbus, een zeer geavanceerd vliegtuig, al taxiënd naar Zuid-Frankrijk zou rijden," aldus Dieter Möckelmann. "Dat is een beetje hoe nog steeds veel mensen hun smartphone en laptop gebruiken: als een dure typemachine," vervolgde hij. Los van het onbenutte potentieel, speelt er nog iets anders mee: de belofte naar de leerlingen. In elk schoolplan staat dat "de school aansluit op de belevingswereld van het kind," legde Dieter uit. Als de leerlingen in groep 1 binnenkomen, hebben ze al ervaring met Disney plus, smart tv's en dergelijke! Bovendien beloven scholen om leerlingen klaar te stomen voor het vervolgonderwijs, en daarbij hoort ook een gedegen ICT-achtergrond. Als docent is het belangrijk om boven de stof te staan. Van wie gaan de leerlingen het anders leren? "Wanneer gaat iedereen snappen dat we wat met die techniek moeten? We moeten vliegen!" aldus Dieter. 

 

Canadese eekhoorns: waar is die PowerPoint gebleven? 

"We zijn net Canadese eekhoorns," vertelde Dieter Möckelmann: "Van de 13.000 eikeltjes die hij verstopt, vindt hij er maar 9000 terug." Deze analogie sloeg op een aspect van digitale fitheid, namelijk het efficiënt opslaan en delen van bestanden. Uit onderzoek is gebleken dat we gemiddeld 40 dagen per jaar (!) zoeken naar dingen die we al hebben (maar kennelijk niet meer kunnen vinden). "Wie stuurt er weleens een PowerPoint in een mail?" vroeg hij de zaal, waaruit veel instemmende geluiden klonken. Zo raakt de mailbox gauw vol, natuurlijk. En wat gebeurt er met die PowerPoint als je een andere functie krijgt? Kan iemand er dan nog bij? Kun je überhaupt zelf die mail nog terugvinden? Veel handiger kun je een link sturen naar een Teams omgeving, waar je de PowerPoint in plaatst. Dit is zomaar een voorbeeld uit de zowel inspirerende als praktische keynote van Dieter. Help elkaar daar ook bij, bij het digitaal fit worden, was zijn dringende advies. 

 

De scholen kiezen robotica-lespakketten uit


Programmeren met hoepels en bijtjes: jong geleerd...

Verschillende docenten werken al met ICT in de klas. Toch haalden ook zij waardevolle nieuwe informatie uit de keynote speech en uit deze dag. "Het tempo waarin de digitale ontwikkelingen zich voordoen, dat vond ik een sterk punt," meende Jonathan Bilder,

onderwijsassistent en ICT'er. "Wat kunnen wij toepassen op school? In groep 1 tot en met 8 leren wij de kinderen nu al programmeren: de hele kleintjes met hoepels, en de iets grotere kinderen met het programma Scratch," vertelde Jonathan; "maar het gaat zo snel dat we wel moeten innoveren." Marjet Pijper, ICT'er en leerkracht, zei dat Dieter haar geïnspireerd had om haar collega's op weg te helpen: "zeer verhelderend." Marc Walda, leerkracht groep 1 en 2, vond de keynote speech inspirerend en besefte dat hij zelf ook een belangrijke rol heeft: "We moeten aansluiten bij de belevingswereld van de leerlingen." Bij hem op school zijn al Bee-Bots te vinden (een robotje in de vorm van een bijtje), dus op de ICT-markt was hij deze middag op zoek naar uitbreidingsmogelijkheden voor het lesprogramma. Die waren er genoeg! 

 

We moeten vliegen 

Op de ICT-markt waren voorbeelden te zien van de verschillende robotica-lespakketten. Een greep uit het aanbod: de Cubetto en de Bee-Bot voor groep 1 en 2, en de MatataLab Coding voor groep 6-7-8. Deze producten zijn gericht op het aanleren van de vaardigheden: programmeren, plannen en problemen oplossen. Sheila Wassink, die op de ICT-markt stond namens Eduwinkel, vertelde dat veel docenten een Bee-Bot in de klas hebben staan, maar lang niet altijd weten wat ze er precies mee moeten: "Bij veel scholen staat 'ie in de kast." Daar hoopt zij verandering in te brengen: "Het is leuk om ermee aan de slag te gaan!" Om met de woorden van Dieter Möckelmann te spreken: we moeten vliegen! Dat geldt ook voor dit programmeer-bijtje. En daar zijn de lespakketten voor bedoeld: dat zowel de docenten als de leerlingen écht aan de slag kunnen met deze mooie producten, zodat de kinderen spelenderwijs leren programmeren en zich optimaal voorbereiden op een digitaal fitte toekomst. Net als de docenten. De aanschaf van lespakketten wordt mogelijk gemaakt door Kansrijke Groningers. 


Vereniging Kansrijke Groningers

Het 'Programma ICT' van Kansrijke Groningers maakt onderdeel uit van een viertal programmalijnen (ICT & techniek/ondernemen/talent, loopbaan & ambitie/werk in de regio) die gedurende een hele schoolgeneratie worden aangeboden. Met de opgedane kennis, vaardigheden en ervaring bij leerkrachten/ docenten kunnen deze onderdelen opgenomen worden in de reguliere programma's van de scholen. Ultiem doel is dat alle 17.500 leerlingen uit de regio 100% kansrijk zijn op de arbeidsmarkt. Het 'Programma ICT' wordt mogelijk gemaakt met middelen van het Nationaal Programma Groningen, gemeente Het Hogeland, gemeente Eemsdelta, gemeente Midden-Groningen en gemeente Groningen.

Meer weten over het programma ICT en de andere programma's van Kansrijke Groningers? Kijk op www.kansrijkegroningers.nl


Nieuwsbericht geschreven door: Pamela Wolters

 

39 weergaven
bottom of page