top of page

4e-klassers verbazen jury, docenten en ouders met hun bedrijfs-pitches

Bijgewerkt op: 2 apr.

Siddeburen, 11 januari 2024

 

Op dinsdagavond 9 januari hebben leerlingen van de Rutger Kopland VO Eemsdelta in Siddeburen gepitcht voor een jury van lokale ondernemers. Er viel startkapitaal te verdienen en de leerlingen verkochten zelf aandelen van hun bedrijf aan de aanwezige docenten en ouders. De lokale ondernemers gaven tevens een pitch over hun bedrijven. Dit project is financieel mogelijk gemaakt door Kansrijke Groningers. 


Het doel van de pitchavond

Het ging om de leerlingen van de 4e klas van het VMBO-TL. Ze hadden de keuze tussen een profielwerkstuk of een bedrijf opzetten. De organisator was docent Didy Pijpker. Kansrijke Groningers hielp met het financiële gedeelte, zoals het startkapitaal en de te verdelen prijzen. Docent economie en ondernemer Alphons Kieffer hoopt dat leerlingen geïnspireerd zullen raken om ook later iets met ondernemen te gaan doen. Het gaat niet

alleen om ondernemen, maar ook om een ondernemende houding te ontwikkelen, en kansen leren zien, legde Didy Pijpker uit. “Beren op de weg afschieten,” zoals de jury het noemde, of in andere woorden: “gewoon doen!”, aldus Didy. In het kader van het programma Jong Ondernemen van Kansrijke Groningers hebben de leerlingen ook een pitch-evenement in Amsterdam bezocht. Deze avond zijn er lokale ondernemers uitgenodigd die raakvlakken hadden met de Rutger Kopland VO Eemsdelta, bijvoorbeeld omdat ze er kinderen op school hebben gehad. 

 

Succesvolle pitch van twee jonge ondernemers voor hun bedrijf Van Boer tot Burger


Lokale ondernemers pitchen en jureren

Tijdens de eerste lokale ondernemers-pitch was er nog wat geroezemoes, maar al gauw werd het muisstil in de zaal. Het was een divers gezelschap:

Dion van Oosten vertelde over GYM XTRA FIT, de sportschool aan het Schildmeer die hij samen met zijn moeder runt.



Suzanne Brink vertelde over haar pop-up store Suuz & Co, een bedrijf waarmee ze geld heeft verzameld voor drie goede doelen door de verkoop van kerstspullen.




Ruben Poort van Poort Bouwservice legde uit hoe hij van loondienst is

overgestapt op een goedlopend klusbedrijf.







Harry Zweepe van de Albert Heijn en Gall&Gall in Siddeburen hield een vlammend betoog over zijn ondernemerschap in het supermarktwezen.





Maaike Hage vertelde over de opzet van haar bedrijf Zoet & Hartig, en hoe ze haar bedrijf draaiende wist te houden in Corona-tijd. 

 




6 mooie bedrijfsideeën gepitcht door de leerlingen

Ook de pitches van de leerlingen waren zeer divers. De eerste pitch was van PimpParts.

“Wij vinden dat alles te duur wordt,” aldus Daan, de woordvoerder van het groepje. Dit bedrijf richt zich op artikelen zoals accessoires voor smartphones en scooters. Goede kwaliteit voor een lage prijs, is het motto. Hoe kunnen ze de prijzen zo laag houden? Door spullen goedkoop in te kopen en vervolgens uitgebreid te testen op kwaliteit. De leerlingen hebben de eerste winst al geboekt met een telefoon-tasje: “Daar was echt heel veel vraag naar!” De jury was onder de indruk van de presentatie: de leerlingen hadden een logo ontworpen, de website was bijna klaar, ze hadden al een zakelijke rekening geopend, en deze avond hadden ze een scooter meegenomen om hun pitch extra luister bij te zetten. 

 

De andere pitches oogsten ook veel lof.

Zo was er RK-café, een bedrijf dat elke dinsdag gebruik mag maken van de schoolkeuken en dan een warme lunch maakt die hun medeleerlingen kunnen kopen. “Dan hoeven ze niet naar de AH,” legde de woordvoerder uit, wat tot enige hilariteit leidde.


Van Boer tot Burger verkoopt abonnementen op groente-pakketten, en richt zich daarbij op lokale boeren. “Hoe haal je de groente op bij de boeren?” vroeg de jury. “Op de fiets,” was het antwoord. Docent en organisator Didy Pijpker zag het al voor zich. “Dat wil ik zien!” zei ze.

Foto links.


All Good Candy biedt snoep aan op een creatieve manier: in sommige snoepzakjes wordt bijvoorbeeld een gouden lootje verstopt. De vinder zal een prijs winnen.


Katsie B.V. biedt hulp aan met klussen in en om het huis: bijvoorbeeld grasmaaien, ramen lappen en andere klusjes die vaak blijven liggen. Raven, een van de oprichters, legde uit dat er zoveel mogelijk eigen materialen gebruikt zullen worden, waardoor de opstartkosten minimaal zijn. “Ik geloof dat ik mijn zitmaaier kwijt ben,” lachte zijn moeder.

Foto rechts.

 

Dan was er nog Candlelight, een bedrijf dat helaas gestrand is. De leerlingen vertelden over de zoektocht naar het perfecte bedrijfsidee en de suggesties die ze ontvingen, zoals: waarom ga je geen kaarsen maken met kinderen? “Dus toen zijn we daarmee verder gegaan… maar ik hou helemaal niet van kinderen,” gaf een van de groepsleden schoorvoetend toe. De jury benadrukte dat het heel belangrijk is om iets te doen wat bij je past en wat je leuk vindt. Ook bood de jury hulp aan. “Je hoopt natuurlijk dat iets een succes wordt, maar dat is niet altijd zo; hoe dan ook, je leert er altijd heel veel van!” aldus jurylid Suzanne Brink. Ze hoorde later dat het groepje toch met hun mentor gaat overleggen over een nieuwe poging.

 

En het hoogste startkapitaal gaat naar…

Er was startkapitaal te verdelen! De 1e prijs bedroeg 100,- euro, de 2e prijs 75,- euro, de derde 50,- euro en de overige prijzen ieder 25,- euro. Daarnaast hadden de leerlingen sowieso 25,- per groepje gekregen om hun bedrijf op te starten. In de pauze werden er aandelen verkocht aan de aanwezige ouders en docenten.

De winnaars waren PimpParts, op de voet gevolgd door RK-café. De derde prijs ging naar Van Boer tot Burger. De vierde prijs ging naar Katsie B.V., de 5e prijs naar All Good Candy en de 6e prijs naar Candlelight.

Alle groepjes zijn erin geslaagd aandelen te verkopen, soms voor bedragen van in totaal 90,- euro. PimpParts zat aan het eind van de avond al op een startkapitaal van 290,- euro!


Sven van PimpParts en Roos van RK-café ontvangen het grootste startkapitaal van de jury


Leerlingen willen graag verder met hun bedrijf

“We vinden het best wel spannend,” had teamleider Anja de Jong van tevoren toegegeven, “maar het gaat om het leerproces.” Ook Didy Pijpker vond het spannend,

maar achteraf was ze verrast door de geweldige inzet van de leerlingen.

“Er was een jongen die eigenlijk niet durfde te pitchen, maar het toch gedaan heeft,” vertelde ze. “En het ging hartstikke goed!” Veel leerlingen gaven aan dat ze het een erg leuke avond vonden. Daan van PimpParts was van tevoren nerveus, maar dat viel van hem af toen hij er eenmaal stond. “Wat een metamorfose, ik ken hem nog van de brugklas, en nu staat hij daar zelfverzekerd een fantastische pitch te geven!” aldus Didy Pijpker. PimpParts is vastbesloten om een KVK-inschrijving te bemachtigen en serieus werk te maken van hun bedrijf. Ook bood de jury aan om de leerlingen die dat willen hulp te bieden, en om over een tijdje nog eens op school te verschijnen en te evalueren hoe het nu met de bedrijven gaat en waar de leerlingen tegenaan lopen. Jurylid Suzanne Brink denkt dat het “een hele goede zet” is om leerlingen jong ervaring op te laten doen met ondernemen. “Bedenk maar eens iets waar je wat mee kan en waar markt voor is,” aldus Suzanne. Naast het creatieve aspect, speelt ook mee dat er tegenwoordig in de maatschappij steeds meer aandacht is voor ondernemen, voegde ze toe. Het was een inspireerde en succesvolle avond! 

 

Vereniging Kansrijke Groningers

Het 'Programma Ondernemen' van Kansrijke Groningers maakt onderdeel uit van een viertal programmalijnen (ICT & techniek/ondernemen/talent, loopbaan & ambitie/werk in de regio) die gedurende een hele schoolgeneratie worden aangeboden. Met de opgedane kennis, vaardigheden en ervaring bij leerkrachten/ docenten kunnen deze onderdelen opgenomen worden in de reguliere programma’s van de scholen. Ultiem doel is dat alle 17.500 leerlingen uit de regio 100% kansrijk zijn op de arbeidsmarkt. Het ‘Programma Ondernemen’ wordt mogelijk gemaakt met middelen van het Nationaal Programma Groningen, gemeente Het Hogeland, gemeente Eemsdelta, gemeente Midden-Groningen en gemeente Groningen.

Meer weten over het programma Ondernemen en de andere programma’s van Kansrijke Groningers? Kijk op www.kansrijkegroningers.nl 

 

Nieuwsbericht geschreven door: Pamela Wolters

120 weergaven

Comments


bottom of page