top of page

1

TECHNIEK

City Channel en It’s play TiMe winnen regiofinale FIRST LEGO League 2020-2021

28 mrt. 2021

Yes! De trofee is binnen. Maar belangrijker nog: het felbegeerde ticket voor de grote Beneluxfinale op 17 april a.s. waar nog meer mooie prijzen verdiend kunnen worden. De leden van team City Channel en team It’s play TiMe ontvingen afgelopen vrijdag hun Champions Award en ticket uit handen van Carleen Baarda van De Jonge Onderzoekers Groningen. Voor de tweede keer organiseerde De Jonge Onderzoekers, als regiopartner van Stichting Techniek Promotie, een regiofinale van de FIRST LEGO League.

Iedere editie van de FIRST LEGO League heeft een eigen thema. Dit jaar was dat RePlay, ofwel wat kun je bedenken om mensen meer te laten bewegen? Ideeën daarover legden de deelnemende teams vast in een innovatieproject dat ze presenteerden aan een jury. Daarnaast ontwierpen, bouwden en programmeerden alle teams een robot waarmee ze op een speciale wedstrijdtafel missies moesten uitvoeren.

Innovatieve ideeën

Er zijn prachtige innovaties bedacht. Team City Channel presenteerde een idee voor een hometrainer, gemaakt van plastic uit de plastic soep. Het apparaat daagt uit tot meer bewegen, maar helpt ook mee om de berg afvalplastic te verminderen. Team It’s play TiMe ontwierp een bingospel met beweegopdrachten waarmee je punten kunt scoren. Heb je er genoeg dan kun je de punten inwisselen bij je ouders of op school voor dingen die meer bewegen stimuleren. Zoals een trampoline of een pingpongtafel op het plein. Maar er waren ook ideeën voor een puzzeltocht voor ouderen met beweegopdrachten om fit en actief te blijven en een buitenevenement waarbij deelnemers via een app op een slimme manier uitgedaagd worden om meer te bewegen. De jury vond het innovatieproject van The Red Hot Master Minds ook interessant. Dit team deed onderzoek naar de veiligheid van de fietspaden rond Winschoten. De teamleden zijn ervan overtuigd dat meer mensen de fiets pakken als fietsen veiliger wordt. Ze brachten de gevaarlijke punten in kaart en maakten een presentatie voor de gemeente Oldambt. De jury was onder de indruk van de prestaties en de inventiviteit van alle teams.


Volledig online editie

Normaal gesproken is de regiofinale van de FIRST LEGO League een vrolijk en spetterend evenement waar teams uit heel Groningen op af komen. Teams laten hun robots missies uitvoeren in de arena op speciale wedstrijdtafels en ze presenteren hun innovatieproject en robotontwerp aan een jury. Maar door corona werden alle regiopartners, nationaal en internationaal, gedwongen om er dit jaar een online wedstrijd van te maken. De teams hebben filmpjes gemaakt van hun innovatieproject en hun robotontwerp. En de robotruns op de wedstrijdtafel moesten ze zelf filmen. Via een speciaal ontworpen digitaal platform werden deze ingeleverd waarna scheidsrechters en juryleden, vanachter hun eigen computer, de prestaties van ieder team konden beoordelen.


Compliment voor doorzettingsvermogen en vasthoudendheid

De regiofinale is maar liefst drie keer verplaatst als gevolg van de lock down. En doordat de scholen dicht moesten, was het voor de teams lastig om bij elkaar komen om zich voor te bereiden. Daarom verdienen de teams die het hebben volgehouden tot en met de regiofinale allemaal een groot compliment voor hun vasthoudendheid en doorzettingsvermogen.
nieuws 1.jpg
bottom of page