top of page

Traject 'Digitale Geletterdheid' met minimaal 2 jaar verlengd!

Voorsprong voor leerlingen in Noord- en Midden-Groningen ten opzichte van scholen elders in Nederland


Appingedam 14 oktober 2022


Kansrijke Groningers (KG) en Basicly hebben goed nieuws! Het traject digitale geletterdheid wordt per 1 januari 2023 voor alle deelnemende basis- en middelbare scholen in Noord- en Midden-Groningen met minimaal 2 jaar verlengd.

Eind dit jaar hebben 100 scholen in de afgelopen 4 jaar het traject succesvol afgerond. En met het behalen van dit doel is dit traject, wat in 2018 geïnitieerd is door de Economic Board Groningen (EBG) in samenwerking met Kansrijke Groningers, een geweldig succes geworden. Nergens in Nederland werken zoveel leerlingen (meer dan 11.000) en leerkrachten/ docenten (meer dan 700) op structurele basis aan hun digitale geletterdheid.


Naast het behalen van dit mooie resultaat, staan de scholen ook allemaal op voorsprong t.o.v. andere scholen in Nederland. De minister van onderwijs heeft onlangs aangekondigd dat digitale geletterdheid een van de 6 basisvaardigheden wordt in het Nederlandse onderwijs. Iets wat de scholen van Kansrijke Groningers in Noord- en Midden-Groningen nu al op orde hebben!

Kansrijke Groningers vindt het belangrijk dat alle leerlingen en leerkrachten/ docenten ook na 1 januari 2023 aan digitale geletterdheid blijven werken. Om die reden heeft zij met Basicly een intentieovereenkomst getekend voor de komende 6 jaar, waarvan de aankomende 2 jaar definitief zijn.

Foto: werkbezoek van Erik Drenth, wethouder Midden Groningen, aan CBS De Parel in Muntendam (project Digitale geletterdheid)


Wat betekent dit concreet?

  • Van januari 2023 t/m december 2024 kunnen de deelnemende scholen kosteloos gebruik blijven maken van het Basicly platform inclusief de toegang tot een e-buddy;

  • Er is een mogelijkheid om, indien gewenst, bij Basicly kosteloos een visie training of implementatietraining op locatie te boeken (beschikbaar voor een beperkt aantal scholen);

  • Scholen in Noord- en Midden-Groningen die nog niet deelnemen aan het traject, kunnen kosteloos alsnog een traject aangeboden krijgen.


Project Digitale Geletterdheid

In opdracht van Kansrijke Groningers begeleidt Basicly sinds schooljaar 2018-2019 meer dan 100 scholen (PO en VO) in de aardbevingsregio bij de structurele implementatie van digitale geletterdheid. Het doel van Kansrijke Groningers is om de leerlingen in dit gebied een voorsprong te geven en zijn daarbij van mening dat digitale geletterdheid essentieel is.

Het doel van dit specifieke project is om de scholen te helpen bij een structurele borging van digitale geletterdheid in hun onderwijs. Basicly begeleidt de scholen daarbij middels een implementatietraject van twee jaar. Elke deelnemende school heeft gedurende twee jaar persoonlijke begeleiding van een Basicly buddy gehad om samen vanuit een schoolplan- en visie te werken naar de borging van digitale geletterdheid.


Eind dit jaar hebben al deze 100 scholen hun traject afgerond, wat wil zeggen dat zij digitale geletterdheid structureel geborgd hebben en hier structureel aan werken. Daarnaast heeft Kansrijke Groningers met dit project al meer dan 11.000 leerlingen bereikt en beoordelen de meer dan 750 deelnemende leerkrachten/ docenten dit project met gemiddeld een 8.


Foto: werkbezoek van Tjeerd van Dekken, gedeputeerde van de provincie Groningen, aan CBS Het Galjoen in Hoogezand (project Digitale geletterdheid)


Vereniging Kansrijke Groningers

Het 'Project Digitale Geletterdheid' van Kansrijke Groningers maakt onderdeel uit van een viertal programmalijnen (ICT & techniek/ondernemen/talent, loopbaan & ambitie/werk in de regio) die gedurende een hele schoolgeneratie worden aangeboden. Met de opgedane kennis, vaardigheden en ervaring bij leerkrachten/ docenten kunnen deze onderdelen opgenomen worden in de reguliere programma’s van de scholen. Ultiem doel is dat alle 17.500 leerlingen uit de regio 100% kansrijk zijn op de arbeidsmarkt.


Het ‘ICT-project’ wordt mogelijk gemaakt met middelen van de Economic Board Groningen, het Nationaal Programma Groningen, provincie Groningen, gemeente Het Hogeland, gemeente Midden-Groningen, gemeente Eemsdelta en gemeente Groningen (Voormalig Ten Boer).










52 weergaven
bottom of page