top of page

Nieuwe minicursussen vanaf 3 maart bij DJO ED

13 feb. 2022

Vanaf donderdag 3 maart kun je meedoen aan nieuwe minicursussen bij De Jonge Onderzoekers Eemsdelta. Een minicursus houdt in dat je vier middagen aan een werkstuk kunt werken en dat er een specifieke techniek centraal staat. Doordat je meerdere middagen de tijd hebt, krijg je de techniek goed in de vingers en leer je de gereedschappen die je daarbij nodig hebt op de juiste manier gebruiken.

De volgende minicursussen gaan vanaf 3 maart van start:


Expeditie ElektronicaIn de minicursus Expeditie Elektronica draait alles om elektriciteit, hoe het werkt en wat je ermee kunt doen. De cursus is geschikt voor zowel voor beginners als voor gevorderden. Experimenteer met stroomkringen, stroomsterkte, spanning en weerstand en ontdek hoe je zelf elektriciteit kunt maken.

Heb je geen of weinig ervaring met elektronica dan start je met het maken van een LED-mannetje en een zenuwspiraal. Daardoor ontdek je wat er nodig is om een lampje te laten branden of een zoemer te laten klinken. Maar ook hoe een stroomkring werkt en welke draadjes je wel of juist niet met elkaar moet verbinden. Een belangrijk onderdeel van elektronica is solderen. De werkstukken die je in deze cursus maakt zijn deels bedoeld om te leren werken met een soldeerdbout en soldeertin.

Heb je vaker meegedaan aan de minicursus Expeditie Elektronica dan ga je een stap verder. Je ontdekt hoe een schakelaar werkt en wat het verschil is tussen een parallel- en een serieschakeling. Je leert ook over verschillende elektronica-onderdelen en wat ze doen. De weerstand, de diode (LED), de condensator en de transistor komen langs. Ook ontdek je hoe elektromagnetisme werkt.

Met behulp van elektrobouwdozen experimenteer je met spoelen en magneten en zal je ontdekken dat elektriciteit en magnetisme elkaar beïnvloeden. Veel dingen in je dagelijkse omgeving werken op die manier. Bijvoorbeeld een deurbel, een speaker of een elektromotor. Aan de hand van verschillende doe-opdrachten, waarbij je af en toe ook moet solderen, leer je de principes van elektromagnetsime en inductie kennen.


LEGO Spike

De roboticacursus LEGO Spike krijgt een vervolg. Heb je voor de kerstvakantie een LEGO-robot gebouwd en geprogrammeerd dan kun je nu je programmeervaardigheden een stap verder brengen. Ook nieuwe deelnemers zijn van harte welkom.

Fantasie, bouwen en programmeren komen samen in deze minicursus. LEGO Spike bestaat uit een grote LEGO bouwsteen met verschillende in- en uitvoerpoorten waar je motoren, sensoren en zelfs een luidspreker op kunt aansluiten. Met LEGO Spike heb je alle onderdelen in handen om je eigen robot te bouwen!  Met behulp van de programmeertaal Scratch kun je de robot programmeren zodat je ‘m opdrachten kunt laten uitvoeren.

In deze minicursus leer je de materialen kennen en ontdek je wat je ermee kunt doen. Je bouwt aan de hand van een voorbeeld een robot en je oefent met Scratch. Binnen de kortste keren voert jouw robot al missies uit! Heb je al eerder meegedaan? Dan leer je hoe je de robot steeds nauwkeuriger kunt afstellen zodat ‘ie niet alleen een vooraf geprogrammeerde route rijdt, maar ook dingen kan optillen en verplaatsen.


Vrolijke Vogelvilla

Hou je van zagen en timmeren en ben je ook nog eens dol op de natuur? Geef je dan op voor de minicursus Vrolijke Vogel Villa. Een stevig nestkastje lokt in het voorjaar vogels naar je tuin. Dit werkstuk geeft dus ook nog plezier nadat ’t af is. Eerst teken je alle onderdelen af; de bodem, de wanden en het dak. Vervolgens zaag je de plankjes op maat. Met de afmetingen van het huisje en de grootte van de opening bepaal je voor welke soort vogels de villa geschikt is. Maak je een huis voor een koolmees, pimpelmees, huismus of spreeuw?

Heb je alles gezaagd en geschuurd, dan zet je het huisje in elkaar met schroeven of spijkers. Verf het huis in een mooie kleur, versier het als je wilt en je vogelvilla is klaar. Misschien woont er in de lente wel een vogelfamilie in je tuin!


Solar Power poppetje

Dit grappige houten poppetje verdient een plekje in jouw kamer! Zet ‘m op een warme zomerdag in de zon en hij zorgt voor een beetje koelte. De ventilator in zijn ene hand werkt op zonne-energie die hij opvangt met de zonnecel in zijn andere hand.

Bij dit werkstuk komen verschillende technieken kijken: het houten poppetje maak je door de verschillende onderdelen te zagen en te lijmen. De ventilator verbind je met de zonnecel door te solderen. Tot slot versier je het poppetje zoals jij leuk vindt.

bottom of page