top of page

Winnaar Kansrijke Groningers Bokaal is bekend!

10 nov. 2022

Op donderdag 10 november heeft Hans van der Molen de Kansrijke Groningers Bokaal uitgereikt aan project Onderwijs Op Maat (OOM). Tijdens deze feestelijke middag in de Nicolaïkerk in Appingedam werd ook het eerste Kansrijke Groninger Magazine gepresenteerd en uitgedeeld aan de aanwezigen.


Pitches 3 genomineerde projecten, docenten aan het woord



Kansrijke Groningers Bokaal

De drie genomineerde projecten moesten aan enkele spelregels voldoen. Allereerst moet het de kansen van leerlingen vergroten, tijdens of na hun loopbaan. Ook dient het project zichtbare, concrete gevolgen te hebben voor het leren en werken van leerlingen. En als laatste moet het project overdraagbaar zijn aan andere scholen. Project OOM won de bokaal, gemaakt door leerling Rowan Kugel, met ruim 60% van de stemmen. Naast eeuwige roem en de bokaal zal het winnende project actief worden gecommuniceerd onder leden van de vereniging.



Bokaal winnaar: OOM-leerlingen en docenten


Maar liefst 408 stemmen gingen uiteindelijk naar OOM, het Pre-mbo-traject van het Noorderpoort kreeg 168 stemmen en de overige 79 gingen naar het WEvent. Wianda Sanders, docent aan het Theda Mansholt College in Appingedam, sprak enkele woorden na de uitreiking van de bokaal: “Wanneer je een project opzet, staan het doel en de waarde bovenaan. Het winnen van deze prijs laat zien dat ook onze collega’s dit initiatief waarderen. Daar zijn we erg dankbaar voor!” Een eerstejaars scholier vertelde waarom het voor hem zo fijn is om in een OOM-klas te zitten: “Ik heb geen stress tussen de lessen, want ik kan in hetzelfde lokaal blijven en heb maar één leraar. Ik heb al veel zin in de excursies, ook al is het nog een verrassing waar we heen gaan.”



Annelot Wagenaar lanceert magazine Kansrijke Groningers



Kansrijke Groningers Magazine

Het Kansrijke Groningers Magazine, wat tot stand is gekomen door de samenwerking met de Gelijke Kansen Alliantie, werd goed ontvangen door de aanwezigen. In dit magazine staat een groot deel van de projecten en activiteiten, die in Noord- en Midden-Groningen worden ingezet om leerlingen een kansrijke positie op de arbeidsmarkt te bieden. Zo is o.a. te lezen hoe wij het grootste project op het gebied van digitale geletterdheid hebben opgezet, hoe virtual reality ingezet wordt op scholen om werk in de regio te ontdekken en welke gelijke kansen-projecten er lopen voor primair en voortgezet onderwijs en mbo.


Enkele aanwezige docenten kreeg het magazine al eerder en is onverdeeld enthousiast. Eltjo Smit, decaan aan het Hogeland College in Warffum, vindt het inspirerend: “Ik heb het magazine zelfs meegenomen op vakantie. Het is mooi om te lezen over de ambitiegesprekken op onze zusterschool in Winsum. En als lid van de werkgroep ondernemen lees ik uiteraard ook graag over andere projecten op dit gebied.”


Els Stoepker, directrice van Ojs de Wilster in Middelstum en ook lid van dezelfde werkgroep als Eltjo: “Het is een prachtig magazine geworden! Het ligt op mijn bureau en ik blader er regelmatig even in.”


Het magazine is verkrijgbaar bij Kansrijke Groningers door een mail te sturen naar info@kansrijkegroningers.nl en online te lezen op: www.kansrijkegroningers.nl.




Vereniging Kansrijke Groningers

Het programma van Kansrijke Groningers bestaat uit van een viertal programmalijnen (ICT & techniek/ondernemen/talent, loopbaan & ambitie/werk in de regio) die gedurende een hele schoolgeneratie worden aangeboden. Met de opgedane kennis, vaardigheden en ervaring bij leerkrachten/ docenten kunnen deze onderdelen opgenomen worden in de reguliere programma’s van de scholen. Ultiem doel is dat alle 17.500 leerlingen uit de regio 100% kansrijk zijn op de arbeidsmarkt.


Het programma van Kansrijke Groningers wordt mogelijk gemaakt met middelen van de Gelijke Kansen Alliantie, Economic Board Groningen, het Nationaal Programma Groningen, provincie Groningen, gemeente Het Hogeland, gemeente Midden-Groningen, gemeente Eemsdelta en gemeente Groningen (Voormalig Ten Boer).

bottom of page