Middelstum 11 juli 2024
Op woensdagmiddag 26 juni vond de 2e editie plaats van WEvent, een gezellig evenement in Kindcentrum WIJland in Middelstum. De focus lag op ondernemen en geld inzamelen voor 2 goede doelen: de Anna Hinkemaschool in Kafountine, Senegal, en Lutje Geluk in Nederland. De betrokken scholen waren OJS de Wilster (PO), CBS Wicher Zitsema (PO), GBS Klim-op (PO, alle drie uit Middelstum) en 22 leerlingen van Het Hogeland College (VO, Warffum). Te genieten viel er van muziek, dansoptredens van Op Roakeldais, kraampjes, Senegalese hapjes, spelletjes, een luchtkussen, een poeziëfiets, een rodeostier, artistieke workshops, djembé workshops, en nog veel meer! Bovendien werd tijdens WEvent het nieuwe logo onthuld van Kindcentrum WIJland. Betrokken bij dit event waren onder meer de Rotary, Kids2B, de bibliotheek en de kringloop. Er was zeer veel belangstelling vanuit het hele dorp, van jong tot oud. WEvent is mede mogelijk gemaakt dankzij financiële ondersteuning van Kansrijke Groningers.
Bekijk nu de aftermovie!
Bekijk nu de aftermovie van het WEvent: leerlingen die ondernemen!
De video is gemaakt door Johan Herder van Eleven Monkeys

Ties, Stefan en Niels pitchen voor hun bedrijf ‘Kachelkunstenaars’

Sfeerimpressie WEvent en optreden Op Roakeldais
Waarom dit event?
Directeur Els Stoepker: “In Senegal zitten kinderen op een boomstronk voor de school te wachten, hopend dat zij die ooit mogen betreden. Ik heb het met eigen ogen gezien.” Zo ontstond het plan om geld te gaan genereren en één leerling diens hele schoolperiode financieel te ondersteunen. 2 jaar geleden lukte dat inderdaad! Het meisje Edwige Viviane Sagna kon eindelijk naar school. Dit jaar was het de beurt aan het jongetje Moise Djiba, die ook graag naar school wil. Daarnaast steunt WEvent stichting Lutje Geluk, die uitjes mogelijk maakt voor Groningse gezinnen die daar zelf geen middelen voor hebben. Op deze manier is geld inzamelen en anderen helpen prachtig gecombineerd met het programma rondom Ondernemen voor de leerlingen in Middelstum en
Warffum. Els: “Ondernemen vinden wij heel belangrijk. We zitten hier in het noorden en daar heb je toch een klein beetje zoiets van ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ en wij willen juist graag dat kinderen ondernemend denken, probleemoplossend denken en kansen grijpen.” Leuk voorbeeld: vorige week is een groep kinderen uit Middelstum naar museum Naturalis in Leiden geweest, met eigen
verdiend geld! Dit hadden ze voor elkaar gekregen door klusjes te doen, lekkere dingen te bakken en deze te verkopen, et cetera. Het was een groot succes. Ook voor WEvent werden de kinderen aangemoedigd om ondernemend te zijn, legde Els uit. “We hebben de kinderen gestimuleerd om een brief naar de burgemeester te schrijven. Met Lutje Geluk hebben ze zelf contact opgenomen,” aldus Els. Ook de naam WEvent is 2 jaar geleden bedacht door de kinderen zelf.

Daarnaast was er de onthulling van het nieuwe logo van Kindcentrum WIJland.

Na een gezellige inloop met Afrikaanse muziek, was het tijd voor de officiële opening. Wethouder Jan Menninga was hiervoor naar Middelstum gekomen. Vervolgens presenteerde schoolleider Els Stoepker samen met leerlingen Lianne en Vivian het nieuwe logo, dat tot stand is gekomen in samenwerking met illustratie professional Vita van der Lijke. De schetsen zijn gemaakt door de kinderen zelf (Lianne en Vivian).
Grote betrokkenheid onder de kinderen

Wethouder Jan Menninga vond het heel positief dat kinderen op dit event gestimuleerd werden om iets te doen voor anderen die in een lastig parket zitten. Dat heeft ook te maken met burgerschap, aldus de wethouder. De betrokkenheid onder de leerlingen was enorm. Jordan Timmermans, bijna docent en kartrekker van WEvent, vertelde dat hij verbaasd op school arriveerde: “Om kwart voor 8 waren er al kinderen aanwezig, terwijl school pas een half uur later begint!” De kinderen hebben geholpen met het verplaatsen van de fietsenrekken, vertelde hij. Jordan: “Eigenlijk zijn ze om kwart over 1 vrij, maar ik heb nu, in de namiddag, nog niemand zien vertrekken.”
PO-leerlingen (en ouders) trots op hun kraampjes
Aandoenlijk was een jonge basisschoolleerling uit Middelstum, Ilse, die aan het begin van het event trots haar kraampje met knuffels presenteerde. “Druk eens op het pootje,” instrueerde ze de bezoekers, waarna er een geluidje uit het pluchen beest kwam dat ze omhoog hield. Gevoel voor contact maken met de klant heeft ze duidelijk van nature al!
Andere leerlingen legden zich toe op de verkoop van zelfgemaakte rozenzeepjes,

armbanden, scrunchies (met een beetje hulp van mama), bordspellen, of organiseerden spelletjes waar bezoekers betaald aan mee konden doen, zoals ‘uiltje grabbelen’ en ‘muntje gooien’. Een moeder stond voor het eerst op de markt met zelfgemaakte armbandjes. Haar kindje zit nu in groep 1. Een PO-leerling uit Middelstum, Noa, verkocht ook armbandjes, en daarnaast zelfgemaakte houten spelletjes als kubb en boter-kaas-en-eieren. De productiekosten vielen mee, en op de markt had ze aan het eind
van de middag al veel verkocht: “wel 30 dingen!” Ze liet trots het bakje met muntjes zien. Of ze verder wilde met ondernemen? Ja, dat leek haar wel leuk. Verlegen voegde ze toe dat ze misschien wel kapper wilde worden.
VO-leerlingen uit Warffum pitchen in Middelstum

Een groep leerlingen van Het Hogeland College in Warffum was, samen met docenten Amanda Pieper en Eltjo Smit, naar Middelstum gekomen voor een pitch battle. De jury bestond uit beide docenten en Hilde van der Zee, projectondersteuner bij Kansrijke Groningers en zelf ook ondernemer. De sfeer was gemoedelijk, maar er werd keihard gepitcht.
Zo was er het bedrijf ‘Always Hydro’, dat vochtoverlast in tuinen aanpakt. Jan, Jens en Roelof hadden een systeem bedacht waardoor “uw tuin niet meer verzuipt.” Hilde van der Zee vond de pitch knap gedaan en Eltjo Smit refereerde aan Simon Sinek: “Het ‘waarom’ van jullie product is heel duidelijk.”

Lieke en Lianne hadden met ‘Happy Home’ een innovatief stofzuig-systeem aan de muur ontworpen voor mensen die na een lange dag werken geen zin meer hebben om te stofzuigen. Hoe zorg je ervoor dat niet al je sleutels in de stofzuigsystemen verdwijnen? “Er zit wel een rooster voor, hoor!” luidde het geruststellende antwoord. Na enkele technische vragen was de jury enthousiast: “Volgens mij zitten we op jullie te wachten!”

Het bedrijf ‘Kachelkunstenaars’ onder leiding van Ties, Stefan en Niels richt zich op het verminderen van de CO2-uitstoot middels “een los filter of een complete kachel met filter.” Zo kunnen mensen op een milieubewustere manier genieten van een kachel in huis, is het idee. Uit de zaal kwamen veel vragen over het productieproces: waarom wordt het in China gemaakt? Is dat wel duurzaam? “We kijken alleen naar de uitstoot in Nederland,” was het antwoord. Enige hilariteit ontstond bij het idee om overtollige CO2 in de lege gasbel onder Groningen te pompen. Is dat wel goed voor de bodem? werd er gevraagd. Het was een pitch die veel interactie met de zaal uitlokte! “Volgens mij zijn jullie erg goed in een-op-een gesprekken met klanten,” aldus Eltjo. Ook een belangrijke skill als ondernemer!

Eline, Koen en Youri kwamen met een elektrische deken op batterijen. “Hij kan mee in de trein!” viel in de pitch voor hun bedrijf ‘Deky’ te horen. Wat waren de voordelen? Mobiliteit (“je krijgt er een mooie reiszak bij!”) en vermindert brandgevaar. Een lange batterijduur maakte de deken nog aantrekkelijker. Vooralsnog alleen in zwart verkrijgbaar, althans dat is het prototype.

Ezra en Leonie presenteerden ‘H2O Genius’, een waterfles die bijhoudt of je wel genoeg water drinkt. Hier kun je vervolgens punten mee verdienen, die korting geven voor sportartikelen. Jullie hebben alles ondervangen waarmee je het zou kunnen saboteren! vond de jury, waarmee ze hoge ogen scoorden. Ook werd het mooie ontwerp voor de fles genoemd, net als het zelfontworpen logo in de vorm van een waterdruppel.
Dan was er de pitch voor theebestel.nl, dat al daadwerkelijk een echt bedrijf is! Leerlingen Jari en Mats verkopen biologische thee in allerlei variaties, waarbij hoge kwaliteit, betaalbaarheid en het gemak voor de klant hoog in het vaandel staan. De website is al up en running.
De jury stond voor een moeilijke keuze, temeer omdat het in de meeste gevallen nog om een fictief product ging (behalve in het geval van theebestel.nl). Eltjo Smit noemde het niveau “redelijk tot goed.” Sommige pitches leken meer op een presentatie, ook omdat ze wat aan de lange kant waren. Er waren echter heel veel positieve punten te noemen en de leerlingen en de jury kijken terug op een geslaagde middag. De jury was onder de indruk van alle presentaties, maar die van Lieke en Lianne (Happy Home) sprong eruit. Over de definitieve winnaars en cijfers wilden ze zich nog niet uitlaten, zo moeilijk was de keuze.
Enthousiaste reacties

“Oh, ik wil ook zo’n mand!” De Senegalese manden waren erg in trek bij de bezoekers. Veel mensen genoten zichtbaar van Op Roakeldais (het was dringen voor een plekje). Inderdaad waren de optredens van de Slowaakse dansgroep met live muziek spectaculair. Bezoekers in alle leeftijdscategorieën bezochten het evenement: van ouderen van het Hippolytushoes tot oma’s en ouders met baby’s. Gea Fopma, kartrekker van WEvent, leerkracht en lid van de

werkgroep Ondernemen van Kansrijke Groningers, is dankbaar voor het mooie weer: “Ja, dit is een topdag! Echt fantastisch als je kijkt naar de opkomst.” Een VO-leerling uit Warffum, Lieke, vond het een toffe ervaring. “In mijn familie zitten veel ondernemers,” legde ze uit, en het leek haar ook wel wat. Eigen regie, geen baas, heerlijk. Misschien iets in de richting van verloskunde. En Ilse? Die had een leuke middag gehad, dromerig stond ze naar de mooi aangeklede Slowaakse danseressen te kijken, die haar vervolgens een madeliefje aanboden. Het was een prachtige middag, in een zonovergoten Middelstum. In vele opzichten was de sfeer warm en inspirerend.
Het nieuwsbericht is geschreven door Pamela Wolters.
Vereniging Kansrijke Groningers
Het 'Programma Ondernemen’ van Kansrijke Groningers maakt onderdeel uit van een viertal programmalijnen (ICT & techniek/ondernemen/talent, loopbaan & ambitie/werk in de regio) die gedurende een hele schoolgeneratie worden aangeboden. Met de opgedane kennis, vaardigheden en ervaring bij leerkrachten/ docenten kunnen deze onderdelen opgenomen worden in de reguliere programma’s van de scholen. Ultiem doel is dat alle 17.500 leerlingen uit de regio 100% kansrijk zijn op de arbeidsmarkt. Het ‘Programma Ondernemen’ wordt mogelijk gemaakt met middelen van het Nationaal Programma Groningen, gemeente Het Hogeland, gemeente Eemsdelta, gemeente Midden-Groningen en gemeente Groningen.
Meer weten over het ‘Programma Ondernemen’ en de andere programma’s van Kansrijke Groningers? Kijk op www.kansrijkegroningers.nl
Comments